Milatović predložio Spajića za mandatara: Potrebna Vlada sa podrškom 49 poslanika

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dao je mandat za sastav nove vlade lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću. To je saopštio na konferenciji za medije koja je počela u 12 časova u Rezidenciji na Cetinju.

“Iako je utvrđeni rok za okončanje konsultacije 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, smatrao sam da se moraju realizovati u što kraćem roku. Crnoj Gori je potrebna stabilna izvršna vlast. U procesu sprovođenja konsultacija poštovao sam svoje ustavne nadležnosti. Konsultacije predstavljaju dobar primjer unaprjeđnja političke prakse, i uvjeren sam da smo rpevazišli formalistički pristup iz prošlosti. Konsultacije su doprinijele demokratskom sazrijevanju”, kazao je Milatović.

Dodaje da su konsultacije pokazale da postoji opšti konsenzus sa svim političkim subjektima i odnosi se na ubrzanje EU integracija, borbu protiv kriminala i korupcije i poboljšanja životnog standarda.

Niko od učesnika konsultacija ne dovodi u pitanje članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, kazao je Milatović.

Od svih političkih subjekata tražio sam eksplicitnod ase izjasne da li podržavaju nekog kandidata za mandatara za sastav 44. vlade, i iskristalisao se gospodin Milojko Sopajić. Njega jsu podržali politički subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanička mjesta u parlamentu Crne Gore, i to PES, DCG, BS, SNP, AA i DUA koji su nastupali u okviru Albanskog foruma, Forca i HGI.

Određeni broj sibjekata iz koalicije ZBCG iskazao je spremnost da podrži Spajića nakon dogovora o Vladi.

On je kazao da su po pitanju strukture i broja ministarstava, stavovi subjekata podijeljeni.

“Dio smatra da je potreban veći dio resora. U vezi s preferiranim modelom, svi su se složili da je potrebna politička i stabilna vlada. Smatraju da je podrška od 49 poslanika garant ubrzanog izbora najviših pravosudnih funkcija. Neki smatraju da dijalog za pravosudna imenovanja ne treba da opterećuje proces formiranja vlade”, poručio je predsjednik Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović završio je formalne konsultacije oko izbora mandatara za formiranje 44. vlade.

RTCG/Vijesti

Provjerite slična mjesta

Jutarnji list: Moguće hapšenje Đukanovića, Knežević zaštićeni svjedok

Zagrebački Jutarnji list je objavio danas, pozivajući se na dobro obaviještene izvore u Podgorici, da …