Rusi najveći strani investitori u Crnoj Gori, a mi im vratili sankcijama i zamrzavanjem imovine

Ruski državljani investirali su 52,5 miliona eura u Crnu Goru i najveći su strani investitori u toj zemlji za period januar-maj ove godine, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.

Najviše novca su uložili u kupovinu nekretnina – 28,9 miliona eura, u preduzeća i banke u Crnoj Gori – 12,3 miliona, a u interkompanijski dug, pozajmice svojim preduzećima u Crnoj Gori – 13,2 miliona eura.

Ovo potvrđuje da bez obzira na narušene diplomatske odnose između Crne Gore i Rusije, zbog ukrajinske krize i uvođenja sankcija Rusiji, ruski državljani i dalje u velikom broju dolaze u Crnu Goru i donose svoj kapital da investiraju.

Da je tako, pokazuje i podatak da je Crna Gora za period januar-jun ove godine izdala 21.500 radnih dozvola strancima, od čega se na državljane Rusije odnosi 7.410 ili 34,3 odsto ukupnog broja.

Investitori iz Rusije imaju vrlo mali odliv investicija iz Crne Gore za razliku od drugih. Na investiranih 52,5 miliona eura, ruski građani su u ovih pet mjeseci iz Crne Gore povukli 11 miliona eura, većinom kroz prodaju nekretnina u vrijednosti šest miliona.

Važno je i napomenuti da je Crna Gora prije nešto više od godinu uvela sankcije Rusiji, ali i zamrznula imovinu za više desetina ruskih državaljana. Ova odluka je donijeta mimo suda, te su Ustavnom sudu podnijete dvije inicijative za ocjenu ustavnosti ove odluke. Konačna odluka Ustavnog suda se i dalje čeka.

Srbija na drugom mjestu

Drugi investitori su Srbi sa 48 miliona eura, od čega najviše za kupovinu nekretnina – 26,1 milion, pozajmice svojim firmama u Crnoj Gori – 10,5 miliona i 8,2 miliona eura investicionih ulaganja u preduzeća i banke registrovane u Crnoj Gori.

Investitori iz Srbije su u istom periodu iz Crne Gore povukli 25,3 miliona eura, od čega najviše kroz prodaju nepokretnosti, 12,4 miliona eura.

Na trećem mjestu nalaze se investitori iz Švajcarske, koji su za ovih pet mjeseci u Crnu Goru investirali 39 miliona eura. Oni su najviše ulagali kroz pozajmice svojim firmama u iznosu od 27,2 miliona eura, direktne investicije u kompanije i banke u vrijednosti od 6,6 miliona i u kupovinu nekretnina 5,1 milion eura.

Investitori iz ove zemlje su u istom periodu iz Crne Gore povukli 17,7 miliona eura, od čega najviše, 10,5 miliona, kroz prodaju, smanjenje udjela u preduzećima i bankama registrovanim u Crnoj Gori.

I Turska dosta ulaže

Na četvrtom mjestu po vrijednosti direktnih stranih investicija su investitori iz Turske sa ulaganjem od 32,1 milion eura. Oni su najviše trošili na kupovinu nekretnina – 21,6 miliona eura, zatim devet miliona na pozajmice svojim firmama u Crnoj Gori, dok su 815.000 eura uložili u kompanije i banke.

Turski investitori su imali najveći odliv investicija iz Crne Gore u vrijednosti od 31,8 miliona eura, pa je njihov uticaj u neto prilivu stranih investicija svega 300.000 eura.

Građani i firme iz Turske su najviše novca odlili iz Crne Gore kroz prodaju udjela u firmama od 18 miliona eura, kao i kroz povraćaj pozajmica od 12 miliona eura.

Tek na petom mjestu po visini stranih investicija nalazi se neka država koja je članica Evropske unije (EU), a to je Njemačka sa 28,3 miliona eura.

Građani i firme iz ove zemlje najviše novca su potrošili za kupovinu nekretnina – 18,5 miliona eura, 5,6 miliona su investirali u domaća preduzeća i banke i četiri miliona eura u pozajmice svojim firmama koje posluju u Crnoj Gori.

Investitori iz Njemačke su imali odliv investicija u vrednosti od 9,7 miliona eura, od čega se 7,6 miliona eura odnosi na povlačenje novca iz domaćih preduzeća i banaka.

ADRIA.TV

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …