Iković: Sud zvanično privremeno zabranio izgradnju poslovne zgrade uz gradski Trg

Osnovni Sud u Podgorici je na zahtjev tužioca izdao privremenu mjeru zabrane izvođenja građevinskih radova uz glavni gradski Trg u Danilovgradu, saopštio je Vuk Iković odbornik Preokreta.

Sud je takođe zabranio investitoru i Opštini Danilovgrad da raspolažu, otuđe i opterete parcele na kojima su započeta izgradnja poslovne zgrade u novembru 2022. godine.

-Ovo je uslijedilo nakon što je pokrenuta tužba protiv Opštine Danilovgrad i investitora zbog nezakonite prodaje Trga, a predmet je dostavljen i Višem državnom tužilaštvu od strane Zaštitnika imovinsko pravnih interesa države. Pored toga Osnovni Sud je naložio Upravi za katastar da izvrši upis zabrane otuđenja i opterećenja za date parcele koje su prvobitno prodate, a nakon toga urbanizovane od strane tadašnjeg rukovodstva Opštine Danilovgrad – rekao je Iković.

On je kazao da su dodatno insistirali i da Skupština Opštine formira komisju da bi građani znali ko im je i zašto prodao Trg i da bi konačno počeli da rješavaju probleme u našem dvorištu i time naprvaimo otklon od loših praksi.

-To bi bio primjer kako graditi grad i državu na način da svako odgovara za svoje greške i da svako živi od svog rada. Ipak novoj gradskoj upravi je lakše bilo da se zamjera građanima nego investitoru. Predstavnici parlamentarne većine su odlučili da idu linijom manjeg otpora i da se ne miješaju u svoj posao – naveo je Iković.

On podsjeća da je kontrolna funkcija parlamenta, i državnog i lokalnog, prema zakonu, Statutu i Poslovniku, jedna od najvažnijih funkcija svake, pa i Skupštine Opštine Danilovgrad.

-Svakome je poznato da ova skupštinska tijela ne mogu da vrše istražne i druge radnje pravosuđa ali mogu da se bore da otklanjaju štetne posljedice predhodne vlasti. Slučaj gradskog Trga treba biti primjer kako napraviti otklon od loših praksi i kako funkcioneri treba da podnose odgovornost za štetu koju su učinjeli državi i građanima jer sve dok stara vlast ne bude odgovarala za svoje greške, nova vlast će biti gora od prethodne. Koliko god građani bili obeshrabrivani udruženo djelovanje u cilju opšteg dobra daje rezultate. Preokret će u skladu sa tim nastaviti svoje djelovanje -zaključio je Iković.

Provjerite slična mjesta

EK: Prihodi ograničeni, dok rastu potrošnja i otplata dugova

Visoka javna potrošnja, ograničeni prihodi, kako i predstojeće velike potrebe za otplatom državnog duga najveći …