Brod sa amonijum-nitratom sinoć napustio Luku Bar

Brod sa 32.000 tona amonijum-nitrata iz Rusije namijenjenog Azotari Pančevo sinoć je pod punim teretom napustio barsku luku jer je odlučeno da se odustane od pretovara zato što je ustanovljeno da je teret promijenio stanje i pretvorio se u „grudve“.

Đubrivo je očvrsnulo najvjerovatnije zbog kontaminacije vlagom ili zbog nekog drugog razloga koji je mogao da dovede do slabljenja i raspršivanja granula amonijum-nitrata.

VIJEĆALI KAKO DALJE
Prije 28 dana teret je brodom „Blue one“, koji plovi pod liberijskom zastavom, isplovio iz Rusije, a azotno đubrivo proizvođača „Minudobrenija JSC“ iz Voronješke oblasti, trebalo je da se u luci pretovara u željezničke vagone i transportuje do pogona uvoznika – HIP „Azotare Pančevo“. Za tu potrebu bila je pripremljena kompozicija od početnih 26 namjenskih vagona koji su sinoć bili parkirani na Virpazaru.

Pretovar amonijum-nitrata na terminalu Luke Bar počeo je juče ujutro, pa ubrzo stopiran nakon što je utvrđeno da se teret ugrudvao, iako je radi bezbjednog i adekvatnog tranzita trebalo da, prema specifikaciji, stigne u vidu rasute forme, odnosno sitnih granula. Brod je nakon toga izveden iz luke i sinoć usidren van luke.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …