Šokiran bankarski sektor, uveden porez od 40 posto na nepredviđenu dobit od kamata

Italijanska vlada usvojila je izmjene zakona koje će omogućiti državi da uzima 40 posto poreza na nepredviđenu odnosno dodatnu dobit koja je stečena na osnovu zarade od kamatnih stopa.

Zamjenik premijerke Matteo Salvini izjavio je na konferenciji za medije kako će 40 posto “poreza na nepredviđenu dobit” predstavljati namet koji će pogoditi bankarsku dobit koja je ostvarena višim kamatnim stopama.

“Treba samo pogledati profit banaka u prvoj polovini 2023. godine, također, rezultat povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke, da bismo shvatili da ne govorimo o nekoliko miliona, već govorimo o milijardama”, rekao je Salvini.

Prema informacijama Reutersa, Italija će oporezivati 40 posto neto kamatne marže banaka što je mjera dohotka koje banke stiču iz jaza između kamatnih stopa na pozajmice i depozite.

“Ove vladine intervencije u Evropi ne pomažu u obezbjeđivanju potrebne stabilnosti za smanjenje premije rizika vezane za eurozonu. Ovo nije samo italijanska stvar, Španija je učinila isto prošle godine”, rekao je Gilles Guibout, šef strategije dionca u Axa Investment Managers, prenosi CNN.

Analitičari Bank of America procijenili su da bi novi porez mogao koštati italijanske banke između dva i devet posto njihove zarade.

Inače, prema procjenama, očekuje se da bi italijanska vlada na osnovu ovih mjera mogla prikupiti oko tri milijarde eura prihoda.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …