Pretovar amonijum-nitrata obustavljen zbog problema sa teretom

Pretovar amonijum-nitrata na terminalu Luke Bar sa broda „Blue one“ u čijim komorama se nalazi 32.000 tona ovog azotnog đubriva počeo je jutros, pa ubrzo stopiran nakon što je utvrđeno da se teret pretvorio u „grudve“, iako je radi bezbjednog i adekvatnog tranzita trebalo da, prema specifikaciji, stigne u vidu rasute forme, odnosno sitnih granula.

To je Pobjedi potvrdilo više izvora uključenih u realizaciju ugovorenog posla između Luke i pančevačke Azotare, koja je đubrivo uvezla iz Rusije.

Upitno je da li će se pretovar uopšte raditi, budući da proizvod, najvjerovatnije zbog kontaminacije vlagom, ima karakteristike koje ne omogućavaju manipulaciju odnosno prebacivanje u namjenske zatvorene vagone koji uspunjavaju ADR standarde.

Do večeras nije bilo zvaničnih informacija iz Luke bar i Azotare, što će dalje odvijati sa teretom.

Brod sa teretom je 27. jula stigao na sidrište ispred Bara nakon 15 dana putovanja od ruske baltičke luke u Sankt Peterburgu, a pretovar je čekao dovršavanje procedura, kao i oslobađanje prostora zbog utovara boksitne rude.

Pošiljka azotnog đubriva vrijedna sedam miliona dolara bila je namijenjena Azotari Pančevo, koja je na osnovu ugovora bila zadužena i za nadzor nad čitavim poslom kao i kontrolu uslova u kojima se odvija pretovar tereta koji prema UN klasifikaciji opasnosti ubraja u 5.1 razred – oksidirajuće materije.

Čitav posao je od početka pratila netransparetnost lučkih vlasti, koje do dana uplovljavanja broda nijesu obavještavale javnost o planiranom poslu, iako je bilo puno nepoznanica o tome da li postoje uslovi za ovu vrstu pretovara, odnosno da li amonijum-nitrat može da ugrozi luku i grad.

Zvaničnici Azotare saopštili su da pod njihovim nadzorom i uz pripreme koje je odradila luka, nikakvih problema ne može da bude, jer je riječ o azotnom đubrivu koje je tako dizajnirano da njegove granule mogu da izdrže više pretovara.

Pritom su najavili da ukoliko posao bude realizovan kako treba, ozbiljno planiraju da u Baru imaju stalni centar pretovara za amonijum-nitrat i druga đubriva, kao alternativu za dosadašnji tranzit koji je išao kamionima iz albanske Luke Drač preko crnogorske teritorije. 

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …