Đeka: Spajić da bude mandatar, očekujemo da zadržimo to što imamo

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić treba da bude mandatar za sastav nove vlade, jer je njegova lista osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima.

To je Vijestima rekao predsjednik Demokratske partije (DP), Fatmir Đeka.

DP je dio Albanske alijanse, koalicije čiji će predstavnici danas na Cetinju imati konsultacije o mandataru sa šefom države Jakovom Milatovićem.

Đeka nije želio direktno da odgovori na pitanje hoće li Albanska alijansa ući u vladu ako koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) bude njen dio, već je kazao da će o konstituentima nove vlasti odlučivati mandatar.

Naveo je da važno što su iz ZBCG viša puta saopštili da prihvataju predlog principa PES-a o formiranju vlade, u kom se, između ostalog, zagovara stvaranje kabineta proporcionalno izbornom rezultatu, sprovođenje ekonomskog programa Evropa sad 2.0, jednake šanse prilikom izbora na funkcije… Potez ZBCG je, prema njegovim riječima, korak u pravom smjeru.

“… Jer stabilizujemo političke odnose unutar države i upućujemo saveznicima u Vašingtonu i Briselu dobre signale iz Crne Gore”, istakao je Đeka.

Upitan da li uticaj na kreiranje nove vlasti imaju i neki strani činioci, on je odgovorio da je odluka o tome na političkim faktorima u Crnoj Gori. Navodi da saveznici prate situaciju, ali da ništa ne nameću.

Albanska alijansa, koju osim DP čine i Forca, Demokratski savez Albanaca u Crnoj Gori i Lista za Tuzi, osvojila je na junskim prijevremenim izborima jedan mandat u parlamentu.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …