Prijete blokadom graničnog prelaza: Mještani sela Ranče ostali i bez para i bez puta

Mještani pljevaljskog sela Ranče navode kako su prisiljeni da u jeku turističke sezone blokiraju magistralni put Prijepolje –Pljevlja jer im Vlada Crne Gore nije isplatila novac za zemljište na kome je izgrađen novi granični prelaz. Dodatni problem je i to što do ovog sela, prije objekta graničnog prelaza, nije izgrađen prilazni put sa magistrale. U vrijeme gužvi na prelazu koje su ovih dana česte mještani nakon što pređu granični prelaz nisu u mogućnosti da se uključe na raniji prilazni put do sela. Pritom, zbog gužvi na magistralnom putu nisu u mogućnosti da dođu do dijela svojih imanja. Poručuju da su vjerovali da će izgradnjom novog graničnog prelaza situacija biti znatno povoljnija, ali se to nije desilo i njihov položaj je još teži i gori.

– Na svečanom otvaranju novog graničnog prelaza Ranče mještani su razgovarali sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem koji im je obećao da će se založiti da se njihov problem što prije riješi. Međutim, do dana današnjeg ništa nije preduzeto po tom pitanju. Mještani i dalje moraju da prođu granični prelaz kako bi došli do svojih kuća, koje se nalaze na crnogorskoj teritoriji – navodi se u saopštenju žitelja sela Ranče.

I pored toga što nismo podvrgnuti graničnoj kontroli u toku gužvi nismo u mogućnosti da fizički zaobiđemo kolone automobila koje se formiraju sa jedne i druge strane graničnog prelaza. Te kolone su gotovo stalne između srpskog i crnogorskog prelaza, jer se granični prelaz Ranče primakao bliže granici sa Srbijom i oni su svega udaljeni oko 250 metara jedan od drugog – navodi se u saopštenju.

Tražiće pomoć od EU

– Planiramo da se za pomoć po ovom iptanju obratitimo i Šefu sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Ingve Engstronu koji je ispred EU otvorio granični prelaz, a čiju je izgradnju EU pomogla sa 2,5 miliona eura – navodi se, između ostalog u saopštenju stanovnika sela Ranče.

Dan

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …