Milatović: Ako Hrvatska može da ima platu 1000 eura, može i Crna Gora

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, govorio je za RTV Slovenija na temu aktuelnih političkih dešavanja u zemlji, posebno njene evropske perspektive, te ocijenio da će Crna Gora postati članica Evropske unije u narednih četiri, pet godina.

Do 2020. godine imali smo jednu skoro pa zarobljenu državu, zarobljenu od strane organizovanog kriminala i korupcije. Nakon toga defakto imamo političku volju ali postojala je institucionalna nestabilnost. Možda smo i mi kao građani imali prevelika očekivanja da će se stvari preko noći promijeniti. Siguran sam da ćemo kao mala zemlja uz pomoć naših strateških partnera, zemalja koje nas najbolje razumiju a sasvim sigurno da je Slovenija jedna od njih dobiti taj novi vjetar u leđa i postati punopravna članica Evropske Unije, moje neko nadanje je u narednih 4-5 godina – kazao je on.

Odgovarajući na pitanje dopisnika RTV Slovenije iz Beograda Boštjana Anžina o mogućnosti rasta prosječne plate u zemlji predsjednik Milatović je ocijenio:

„Ako Hrvatska može da ima hiljadu eura, pa sasvim sigurno je da može i Crna Gora kao mali sistem, kao zemlja koja je u smislu prirodnih resursa, kulture, podneblja vrlo slična Hrvatskoj, tako da ja zaista smatram da su u pitanju realne ekonomske stvari koje su ostvarive u okviru mandata jedne stabilne proreformske i proevropske Vlade“.

On je u intervjuu saopštio da su priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo zemlje u NATO-u i sankcije Rusiji kao dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike Evropske Unije- završene stvari.

Na pitanje novinara komentarisao je i odnos Crne Gore prema Srbiji i Rusiji i uticaj Srpske pravoslavne crkve.

Znate da je upravo gospodin Đukanović donio pitanje crkve u svakodnevnu politiku. Ono je stavljeno ad akta. Mislim da sada i političari u Crnoj Gori imaju negdje fokus na temama koje su od suštinske važnosti za građane, a to su ekonomski i životni standard, vladavina prava i evropske integracije. Dok su nas dijelili i stavljali fokus na te podjele, ono što se dešavalo je da se jedan mali krug ljudi povezan sa prethodnom vladajućom strukturom snažno obogatio, stalno plašeći narod i promovišući različite neistine o ovakvom ili onakvom uticaju u Crnoj Gori upravo toliko dugo opstajao na vlasti – kazao je on.

DAN

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …