“El Mostrador”: Crnogorski kartel vlasnik kokainskih pošiljki iz Čilea

Vlasnik najmanje tri velike pošiljke kokaina koje su iz Čilea išle prema SAD bio je crnogorski kartel koji je predvodio bivši bokser Goran Gogić, piše čileanski portal “El Mostrador”. Kako su istakli, Gogić je trenutno u Americi gdje mu se sudi, a u članku su posebno naveli slučaj MSC Gayane za koji se vežu crnogorski kartel i najveća zapljena kokaina u novijoj istoriji SAD.

Prema članku portala “El Mostrador”, posljednjih sedmica u Čileu su aktuelne velike operacije usmjerene ka suzbijanju međunarodne trgovine drogom. 

“Kao što mnogi policajci priznaju neformalno, organizovani kriminal i trgovina drogom se razvijaju brže od bilo koje legalne aktivnosti. Tako, specijalizovani izvori i koji traže da ostanu anonimni, ističu da je u poslednjih pet-šest godina moguće izdvojiti tri velike faze u ulozi Čilea u svjetskoj trgovini drogom”, navedeno je u članku, koji potpisuje Karlos Baso Prijeto.

Jedna od njih se odnosila na velike pošiljke kokaina iz čileanskih luka koje su krenule za Sjedinjene Države, uključujući najveću zapljenu te droge ikada napravljene u toj zemlji – skoro 18 tona kokaina koji je pronađen na brodu MSC Gayane, u luci Filadelfija.

“Navedeni brod je isplovio iz Koronela, u junu 2019. godine, a po dolasku u sjevernoameričku luku (17. juna) izvršen je detaljan pregled tokom kojeg je droga pronađena. Prije toga, 27. februara te godine, na MSC Carlotta u Njujorku (brod koji je isplovio iz San Antonija), pronađeno je pola tone istog narkotika. A 18. marta zaplijenjeno je još pola tone na MSC Desiree, u Filadelfiji. Taj brod je vraćen vlasnicima i 24. aprila 2019. ponovo je pretresen u potrazi za drogom, i  na njemu je pronađeno ukupno dvije tone kokaina. Ponovo je konačno odredište bila Amerika, a izvorište je, još jednom, Koronel”, piše u tekstu.

“U najmanje tri od ovih zapljena (uključujući i onu Gayane) vlasnik droge je bila balkanska mafija, tačnije crnogorski kartel na čijem je čelu bivši bokser Goran Gorić, koji je trenutno u pritvoru u SAD, gdje mu se sudi”, naglašava se u članku portala “El Mostrador”, prenosi rtcg portal.

Prema izvještaju iz aprila ove godine, crnogorski državljanin Goran Gogić, okrivljen u SAD za šverc 20 tona kokaina, počeo je pregovore o sporazumu o priznanju krivice sa američkim vlastima. Advokat Gogića, bivšeg boksera, zatražio je odlaganje ročišta pred njujorškim sudom jer su pregovori o sporazumu o krivici bili u “ranoj fazi“. 

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …