Abazović: Žao mi je što sam izložio riziku ljude oko sebe

Puštam institucije da rade svoj posao, a kada je riječ o ljudima koji su sa mnom svakodnevno, prema njima imam maksimalno poštovanje i povjerenje, kazao je Dritan Abazović za “Dan”.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da je bezbjednost premijera Dritana Abazovića podignuta na viši nivo nakon incidenta u kojem su otkazale kočnice na službenom “mercedesu” kojim je upravljao predsjednik crnogorske vlade.

Kočioni sistem na službenom vozilu potpuno je prestao da radi dok je Abazović 31.jula bio na Obzovici, pedesetak metara prije velike nizbrdice, dok je išao u službenu posjetu Tivtu.

Indikativno je da na komandnoj tabli u automobilu nije bilo nikakvih upozorenja. Abazović je uspio da zaustavi vozilo na makadamu pored puta, nakon čega je prešao u automobil iz pratnje. Od tada koristi službeni “audi”.

Ministar unutrašnjih poslova je u izjavi za “Dan” istakao da često ima osjećaj da premijer Abazović nije u potpunosti svjestan rizika koji nosi borba protiv najmoćnijih kriminalnih grupa u regionu, a vjerovatno i šire.

Asanović: Veliki propust službi

Podgorički advokat Nebojša Asanović smatra da se u svakom slučaju radi o propustu službi zaduženih za Abazovićevu bezbjednost.

– Ovo je još jedan udar na naše službe bezbjednosti, koje se ponovo pokazuju kao nepouzdane, i to tamo gdje bi trebalo da su najpouzdanije, a sigurnost i bezbjednost predsjednika Vlade svakako spadaju u tu kategoriju. Ne smije se dozvoliti da predsjednik Vlade koristi automobil koji nije 100 odsto siguran i provjeren. Treba napraviti kompletnu provjeru i reviziju čuvanja i održavanja tog automobila, stručne službe koje se bavi njegovim održavanjem i ljudi iz obezbjeđenja koji se bave čuvanjem i obezbjeđenjem, između ostalog, i tog automobila – kazao je Asanović za “Dan”.

On naglašava da takvi automobili moraju biti 24 sata pod fizičkim i video-nadzorom.

– I svako ko bilo što radi u vezi s tim automobilom ili dolazi u bilo kakav dodir sa takvim automobilom, mora sačiniti službenu zabilješku ili neki drugi dokument o tome što je i kad radio, ali čisto sumnjam da se to tako radi – rekao je Asanović.

– Upravo zbog toga, ali i njegovog temperamenta, njegova bezbjednosna kultura nije na zadovoljavajućem nivou, što policijskim službenicima zaduženim za njegovu bezbjednost otežava svakodnevni posao. Incident sa vozilom premijera zaslužuje detaljnu provjeru i sagledavanje svih činjenica i okolnosti, što sam već inicirao, s obzirom da nije novina da su se atentati, pa i u Crnoj Gori, dešavali na sličan način. Nakon dobijanja svih informacija, o detaljima ćemo informisati javnost. Do tada će bezbjednost premijera biti podignuta na još viši nivo, a moguće je i uključivanje specijalnog policijskog tima – rekao je Adžić za naš list.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović nije želio da mnogo govori o incidentu.

– Nemam poseban komentar na ovu temu. Puštam institucije da rade svoj posao. Kada je riječ o ljudima koji su sa mnom svakodnevno, prema njima imam maksimalno poštovanje i povjerenje, i žao mi je što sam ih svojim radom izložio određenim rizicima – kazao je Abazović za “Dan”.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …