Protest radnika Instituta: Vlada ne čini ništa, pustila nas je da iz problema izlazimo sami

Radnici Instituta Igalo i nekolicina građana Herceg Novog,danas su protestovali zbog zaostala tri primanja, nepotpisivanja kolektivog ugovora od strane Vlade,neuzvjesne sudbine jedinog rehabilitacion centra u Crnoj Gori, za koji traže da Vlada otkup dio akcija od manjinskih akcionara, te tako postane i sasvim odlučujući faktor.

Oni ovog puta napravili živ zid ispred oba granična prelaza sa Republikom Hrvatskom, Debeli brijeg i Komfin.

Kolone vozila i Hrvatske, ali i one iz pravca Herceg Novog, bile si doslove kilometarske.I ovaj protest su organizovali Sindikat Instituta i Unija slobodnih sindikata, koji su razočari, ali ne i iznenađeni novom nepovoljnom izjavom ministra finansija Aleksandra Damjanovića oko njihovg zahtjeva za avansom, za koji je kazao da je protivzakonit, aiko to prethodno nije bio u dva navrata.

Predsjednica Sindikata ustanove, dr Marija Obradović, konstatovala je, da posljednju godinu i po su iz Vade čuli puno negacija šta sve ne može: ne može zemlja da se koristi za razvoj Instituta, ne mogu plate da se isplaćuju po granskom kolektivnom ugovoru, ne može ni novi kolektivni ugovor da potpišu, ne može ni avnas da daju iako su prethodna dva od po 650.000 u roku od mjesec i po vraćena kroz rehabilitaciju pacijenata…

Radnici nisu mnogo iznenađeni tom izjavom. Na žalost, stalno imamo osjećaj da ova Vlada ne čini ništa, pustila nas je da iz problema izlazimo sami. A to nije moguće, jer je Institut decenijama zapostavljan, a sada je došlo do kulminacije- konstatovala je dr Obradović.

Iako su najavljeni pregovori oko vraćanja duga Jugobanci iduće sedmice u Podgorici, ona smatra da je stečaj neminovan. Samo je prolongiran za 30 dana, jer nemaju nikave garancije da će blokada računa po osnovu duga od 3,6 miliona eura prema Jugobanci biti povučena, a kamoli da će se riješiti ukupan dug od preko 8 miliona eura.

Dr Marko Vidić je čitav radni vijek, od 1971. proveo u Institutu i još radi puno radno vrijeme. Prošao je, kao navodi, mnoge menadžmente, a onda je poručio “nojevima iz Podgorice”:

DAN

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …