Slamanje šverca cigareta preko Bara stabilizovalo prihode

Novo povećanje cijena cigareta koje je, prema važećem akciznom kalendaru, trebalo da se dogodi 1. januara naredne godine, pomjereno je za 2025. godinu.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, kazao je juče na sjednici Vlade, na kojoj je usvojen Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, da je ta odluka donijeta kako se ne bi otišlo predaleko sa povećanjem cijena cigareta, što bi dovelo do ponovnog pokretanja sivog tržišta.

On je naveo da su suzbijanjem sive ekonomije i slamanjem organizovanog šverca, prije svega u Luci Bar, stabilizovali i uvećali akcizne prihode.

Razlog za odlaganjem je, kako je objasnio, i to što se poskupljenje cigareta već desilo nedavno i krajem prošle godine i što je dostignut ozbiljan nivo prilagođavanja sa akciznom politikom EU.

Damjanović je dodao i da su akcizni prihodi radikalno veći u odnosu na prethodne dvije godine.

Ministarstvo zdravlja, inače, priprema novi Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda. Odnosi se na izmjene mogućnosti korišćenja duvanskih proizvoda, ali i elektronskih cigareta u zatvorenom prostoru.

Izmjena zakona podrazumijevala bi zabranu reklamiranja, sponzorisanja i promocije elektronskih cigareta, ali i zabranu njihovog korišćenja u radnom i javnom prostoru.

Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda za prekršaj prodaje svih vrsta cigareta mlađim od 18 godina, propisuje novčane kazne do 2.000, 6.000 i 20.000 eura, u zavisnosti o kojem licu se radi.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …