Kradljivci automobila najaktivniji u Podgorici

Policijski službenici bilježe odlične rezultate kada su upitanju slučajevi krađe automobila. Godišnje se na nivou države prijavi krađa do 80 vozila, a inspektori većinu uspiju da pronađu i vrate vlasnicima. Najviše automobila ukradeno je u Podgorici, skoro polovina u odnosu na ukupan broj vozila ukradenih u državi.

Član nadstranačkog pokreta Građanska inicijativa “21. maj” Saša Zeković za “Dan” je ocijenio da se u Podgorici registruje prilična uspješnost policije u rasvjetljavanju krađa motornih vozila, pa se može zaključiti da djelovanje auto-mafije i organizovanih kriminalnih grupa i nije baš tako uspješno iako takav subjektivni osjećaj postoji u javnosti.

Imajući u vidu zvaničnu statistiku Uprave policije, ukoliko se uporedi sa glavnim ili većim gradovima u okruženju, Podgorica je prilično siguran grad. U okruženju se uglavnom uspješno rasvijetli svega trećina krađa motornih vozila, a u Podgorici se pronađu dvije trećine ukradenih automobila. “Dan” je imao uvid u podatke Sektora za borbu protiv kriminala koje potpisuje glavni policijski inspektor Predrag Šuković, a dostavljeni su Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

Crnoj Gori je 2019. godine otuđeno 81 vozilo, od kojih je 60 pronađeno i vraćeno vlasnicima (75 odsto uspješnost rasvjetljenja). U 2020. prijavljeno je otuđenje 63 motorna vozila, od čega je 51 pronađeno (81 odsto). U 2021. godini otuđeno je 70 vozila, a pronađena su 54 (71 odsto). Prošle godine (2022) otuđeno je 67 vozila, a pronađena su 53, što je gotovo 80 odsto rasvijetljenih otuđenja motornih vozila. U prvih pet mjeseci ove godine u cijeloj Crnoj Gori je otuđeno 40 motornih vozila, a pronađeno je 37, što je skoro 93 odsto rasvijetljenih krađa motornih vozila.

Prostora za unapređenje ima

Prostora za unapređenje rada policije ima još puno, a građani i građanke Podgorice očekuju ukupno unapređenje kapaciteta kriminalističke policije kada je riječ o krađama, kaže Aleksandar Saša Zeković. On smatra da je potrebno poboljšati dostupnost i ažurnost evidencija o ukradenim vozilima, što bi naročito pomoglo kod kontrola koje sprovodi saobraćajna policija.

Savjet za građansku kontrolu rada policije ranije je ukazao na nepostojanje djelotvorne i funkcionalne aplikacije Uprave policije na nacionalnom nivou o ukradenim motornim vozilima.

U Podgorici je 2019. godine otuđeno ukupno 39 vozila, od čega su 32 automobila pronađena i vraćena vlasnicima (82 odsto). U 2020. u glavnom gradu su otuđena 24 motorna vozila, od kojih je 17 pronađeno (71 odsto), a u 2021. otuđeno je 40 vozila, a pronađeno 29 (72,5 odsto). Prošle godine u Podgorici su otuđena 33 vozila, a pronađeno je 26, što je gotovo 79 odsto rasvijetljenih otuđenja motornih vozila. U ovoj godini, u prvih pet mjeseci u glavnom gradu su otuđena 22 motorna vozila, a pronađeno je 18, što govori da je rasvijetljeno skoro 82 odsto krađa motornih vozila.

Podaci govore da se u Podgorici vozila kradu više nego u drugim sredinama i regijama Crne Gore. Od ukupnog broja otuđenih automobila u Crnoj Gori u 2019. godini polovina je ukradena u Podgorici, a 2020. oko 40 odsto ukradenih vozila otuđeno je na području glavnog grada. U 2021. godini u Podgorici je ukradeno blizu 60 odsto od ukupnog broja otuđenih vozila u Crnoj Gori. U prošloj godini od ukupnog broja otuđenih vozila u zemlji u Podgorioci je ukradena polovina, a slični su podaci i za ovu godinu, za period od januara do juna (55 odsto).

DAN

Provjerite slična mjesta

EK: Prihodi ograničeni, dok rastu potrošnja i otplata dugova

Visoka javna potrošnja, ograničeni prihodi, kako i predstojeće velike potrebe za otplatom državnog duga najveći …