Damjanović: Crna Gora ima najveće zarade na Zapadnom Balkanu

Ministarstvo finasija je u proteklih pola godine skoro sve tekuće obaveze realizovalo iz redovnih prihoda. Ostvaren je suficit od 169 miliona eura i to bez povećanja osnovnih poreskih stopa. Imamo najveće zarade na Zapadnom Balkanu i ostaje da se izborimo kroz usklađivanje penzija da ona bude na nivou 65% prosječne zarade”, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović na radnom doručku s novinarima.

Kako je kazao ministar, zaduženje za sedam mjeseci tek je na nivou jedne šestine limita koji je Parlament usvojio. Očuvana je makroekonomska stabilnost u izuzetno nestabilnom geopolitičkom ambijentu i obezbijeđeno finasiranje svih tekućih obaveza do kraja godine.

Stanje u trezoru na današnji dan bez depozita sa zlatom, iznosi 137,78 miliona eura, a sa rezervama zlata (67,3 miliona) ukupno stanje je 204,1 milion eura. Prema preliminarnim rezultatima za sedam mjeseci ove godine ostvareno je 1.443,6 miliona eura prihoda što je 363,7 miliona ili 33,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, odnosno 256,4 miliona eura ili 21,6 odsto iznad plana. Prihodi budžeta su samo u junu iznosili 207,2 miliona eura što je u odnosu na isti mjesec 2022. za 41,7 miliona eura ili 25,2 odsto više, odnosno 25,4 miliona eura ili 13,9 odsto iznad plana”, naglasio je Damjanović, prenosi portal RTCG.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …