Ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori posjetila IRF

Ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, NJ.E. Andreina Marsela, posjetila je danas Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF), gdje se sastala sa izvršnom direktoricom, dr Irenom Radović.

Ambasadorka Marsela upoznala se sa ciljevima i aktivnostima IRF-a kao državne razvojne finansijske institucije i ulogom IRF-a kada je u pitanju snaženje konkurentnosti crnogorske privrede, promocija regionalnog razvoja, inkluzija ranjivih grupa, razvoj neophodne poslovne infrastrukture, ali i konvergencija crnogorske privrede ka EU sa akcentom na zelenoj agendi i digitalnoj transformaciji.

Direktorica Radović je predočila razvojnu perspektivu institucije i ukazala na posvećenost ispunjenju strateških ciljeva, u skladu s državnim razvojnim prioritetima, akcentujući ovom prilikom zvaničan prijem Investiciono-razvojnog fonda u članstvo prestižne ELTI asocijacije koja okuplja državne i razvojne banke Evropske unije, kao prva državna razvojna finansijska institucija sa Zapadnog Balkana.

Ambasadorka Marsela je ovom prilikom istakla značaj priključivanja IRF-a porodici državnih razvojnih banaka i međunarodnih finansijskih institucija EU, naglašavajući značaj ove uloge u trenutnom izazovnom kontekstu visoke inflacije, prolongiranog konflikta u Ukrajini, borbe protiv klimatskih promjena i njenih posljedica na evropske ekonomije i društvo.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo uspostavljanjem saradnje sa državnom razvojnom bankom Italije Cassa Depositi e Prestiti i planiranim zajedničkim aktivnostima koje će uslijediti na jesen.

Razgovarano je i o dodatnom osnaživanju saradnje sa državnom razvojnom bankom Italije, te potencijalima za stavljanje u funkciju EU fondova posebno u domenu inkluzije ugroženih grupa i snažnije podrške infrastrukturnim projektima.

Zaključeno je da je važan korak u jačanju institucionalnih kapaciteta već započet pripremama za proces transformacije IRF-a u Razvojnu banku Crne Gore, što će omogućiti IRF-u da još snažnije podrži ambiciozne strateške ciljeve razvoja crnogorske privrede.

Ambasadorka Marsela je obišla i kreditni sektor IRF-a, razgovarala sa timom i tom prilikom naglasila značaj koji Republika Italija pridaje ekonomskom razvoju Crne Gore i snaženju ekonomskih i sveukupnih veza između dvije tradicionalno bliske zemlje.

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …