ZBCG odustaje od pozicije šefa Skupštine i traži 4 resora u Vladi?

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) navodno je spremna da u pregovorima o formiranju vlade napravi kompromis i odrekne se pozicije šefa Skupštine, na kojoj je do sada čvrsto insistirala – saznaju nezvanično Vijesti.

ZBCG, prema saznanjima lista, traži da zauzvrat dobije četiri resora u budućoj vladi – saobraćaj, energetiku i turizam, dok bi četvrta pozicija bila predmet naknadnog dogovora s Pokretom Evropa sad (PES), koji, kao partija koja je osvojila najviše glasova na izborima, vodi pregovore o konstituisanju nove izvršne vlasti.

Iz koalicije ZBCG, koju čine Nova i DNP, prethodnih dana su u više navrata poručivali da njima, shodno rezultatu izbora, treba da pripadne pozicija predsjednika parlamenta. Ističu da su spremni na ustupke u pregovorima, ali da im je neprihvatljivo da “treći (na izborima) budu drugi”, odnosno da Demokrate dobiju čelnu funkciju u Skupštini.

Demokrate su završile razgovore s PES-om i dogovorile da njima pripadne pozicija predsjednika najvišeg zakonodavnog doma.

Čelnici Nove i DNP-a Andrija Mandić i Milan Knežević, tražili su prošle sedmice na sastanku s liderom PES-a i najizglednijim kandidatom za mandatara Milojkom Spajićem da ZBCG dobije potpredsjedničko mjesto u vladi, pet resora, poziciju šefa Skupštine i da im ostanu sva mjesta “po dubini”.

PES je, kako su Vijesti objavile, njihovoj koaliciji bio ponudio mjesto potpredsjednika vlade, tri resora, dva mjesta potpredsjednika Skupstine i pozicije “po dubini”.

Knežević je prekjuče pozvao Spajića da ponovo “aktivira” razgovore o vladi kako bi se došlo do “optimalnog rješenja”.

Iako su doskora u javnosti veće šanse davane tome da se formira vlada bez ZBCG, nezadovoljstvo Bošnjačke stranke (BS) ponuđenim mjestima u vlasti otvorilo je opciju potencijalnog aranžmana sa ZBCG.

Kako su Vijesti pisale, jedna od prepreka tome moglo bi da bude insistiranje Ambasade SAD-a da im ZBCG nije partner, te njihova prošlonedjeljna poruka da se “raduju saradnji s vladom čiji članovi podržavaju pristupanje Crne Gore EU, jedinstvenu podršku NATO-a Ukrajini, građansku prirodu države…”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …