POBJEDA: Bečić se ne odriče parlamenta po cijenu i novih izbora

Demokratska Crna Gora se neće odreći funkcije predsjednika parlamenta i bezbjednosnog sektora po cijenu da ne budu u Vladi uključujući i mogućnost novih izbora, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede iz vrha političkih stranaka koje pregovaraju o Vladi saopštila su da je tokom pregovora od strane Demokrata podvučeno da se Bečić dogovorio sa PES-om te da je taj sporazum verifikovalo Predsjedništvo DCG i da nema odstupanja.

Bečić je tokom pregovora saopštio da su se oni sve dogovorili sa Spajićem. Oni neće kršiti dogovor niti ulaziti u njegove izmjene, što znači da je funkcija predsjednika i bezbjednosni sektor crvena linija za Demokrate što koči postizanje dogovora – saopštila su dva izvora Pobjede.

ZA BEČIĆA ZAVRŠENI PREGOVORI
Te informacije je u utorak indirektno potvrdio i Bečić, koji je na pitanje Pobjede naglasio da su pregovori predstavnika Demokrata i PES-a o formiranju izvršne vlasti „uspješno završeni“ i da između ta dva politička subjekta nema otvorenih pitanja.

Što se nas tiče, mi smo se dogovorili i držimo se dogovora. Predsjednika države smo upoznali sa sadržajem sjednice Predsjedništva Demokrata na kojoj smo zaključili da prihvatamo ponudu PES-a – poručio je Bečić.

On nije odgovorio na pitanje Pobjede da pojasni šta su se dogovorili i kome prema tom dogovoru pripada mjesto predsjednika Skupštine. Nije odgovorio ni na pitanje da li bi za tu partiju bilo prihvatljivo da ta funkcija pripadne koaliciji „Za budućnost Crne Gore“, koja na njoj insistira.

Umjesto konkretnog odgovora, Bečić je rekao da Demokrate ne trguju, ne ucjenjuju bilo koga i da „ovo nije pijaca“.

Po dogovoru Spajića sa Demokratama, a koji je verifikovalo i Predsjedništvo DCG, a prema saznanjima Pobjede, Bečićevoj stranci je pripao osim funkcije predsjednika parlamenta i bezbjednosni sektor, koji uključuje potpredsjedničko mjesto u Vladi za bezbjednosni sistem i ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, Ministarstvo održivog razvoja, ekologije, vodoprivrede i Ministarstvo kulture i medija.

Zanimljivo da je Spajić te funkcije dogovorio sa Bečićem prije nego što je u pregovore uveo koaliciju „Za budućnost Crne Gore“, koja takođe traži funkciju šefa parlamenta.

ZBCG TRAŽI PARLAMENT
Argument za taj zahtjev jeste princip PES-a da struktura Vlade bude definisana proporcionalno izbornom rezultatu koji su postigli njeni konstituenti.

Lideri koalicije ZBCG Andrija Mandić i Milan Knežević su, prema našim saznanjima, u pregovorima sa Spajićem zahtijevali mjesto predsjednika Skupštine i dva resora u budućoj vladi koja se odnose na saobraćaj i energetiku, ali na to nije pristao lider PES-a.

Međutim, Spajić je uz prisustvo predsjednika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, toj koaliciji, prema saznanjima našeg lista iz vrha ZBCG, ponudio jedno potpredsjedničko mjesto u budućoj vladi za kapitalne investicije i resore prosvjete, sporta i mladih i turizma.

Ta nova ponuda je, međutim, za predstavnike koalicije ZBCG bila apsolutno neprihvatljiva jer se, prema njihovom tumačenju, kosi sa principima koje je ponudio Spajić, a tiču se proporcionalne podjele resora.

Pored funkcije šefa parlamenta i dalje je sporna funkcija ministra vanjskih poslova koju traži Bošnjačka stranka, a koju je Spajić namijenio za svog partijskog kolegu Filipa Ivanovića. BS je tokom nezvaničnih pregovora u vladi i jedno vrijeme bila van pregovaračkog procesa.

Prema dosadašnjim konsultacijama, lider PES-a Milojko Spajić nije obezbijedio većinu za svoju planiranu funkciju mandatara.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …