KRIMINAL: Crna Gora na 4.mjestu u Evropi

Prema novoobjavljenom Globalnom indeksu organizovanog kriminala, koji se odnosi na 2021. godinu, BiH je zauzela šokantno 5. mjesto u Evropi, a u obrazloženju se navodi da su mafijaške grupe i kriminalne mreže, pa i strane kriminalne grupe, prisutne u BiH, pišu Nezavisne.

Na neslavnoj listi gore od Bosne su Srbija (druga pozicija) i Crna Gora (četvrta), dok je Hrvatska na 13. mjestu, a najteže stanje je u Rusiji, koja se našla na tronu ovog spiska.

Izvještaj je, inače, podijeljen u dva dijela: kriminalitet i otpornost, koji dalje tretiraju pitanja droga, kriminalnih aktera, pravosuđa, bezbjednosti itd.

Trgovina oružjem je naglašena kao značajan problem u BiH, u kojoj je u opticaju ostalo mnogo naoružanja iz devedesetih godina prošlog vijeka, što BiH čini jednom od vodećih zemalja u svijetu po pitanju legalnog i ilegalnog oružja u civilnom posjedu.

I to nije sve jer se, kako je u izvještaju naglašeno, BiH nalazi duž jedne od ruta krijumčarenja između velikih zemalja snabdjevača oružjem i zemalja odredišta oružja u Evropi.

Kada su u pitanju droge, BiH je targetirana kao važna tranzitna zemlja za heroin i kanabis za Evropu, s domaćom potrošnjom kanabisa i određenim uzgojem i proizvodnjom kanabisa i sintetičkih droga.

Istaknuto je da su mafijaške grupe u BiH u velikoj mjeri umiješane u trgovinu drogom, posebno heroinom, ali i šverc oružja.

Izvještaj takođe tretira i složenu političku strukturu i upravljanje Bosnom i Hercegovinom, što, kako je istaknuto, otežava njenim vlastima da se nose s ovim problemima.

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …