KASALICA: SVAKA NOVA VLADA JE DOBRODOŠLA, OVOJ JE VRIJEME DA ODLAZI

Ekonomistkinja Mila Kasalica, gostujući u jutarnjem programu televizije7, komentarišući najnovije podatke  Ministarstva finansija da je u prvih šest mjeseci , imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od 179,3 miliona EUR, ili 2,7 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), kazala je “da je dobro što sistemski znamo što smo prihodovali, ali isto tako treba da zagrebemo i pogledamo podatke o javnom dugu i vidimo da se naš dug prema Eksim banci, zbog toga što više nije hedžovan, povećao za 42 miliona.”

“ O kakvoj stabilnosti u ekonomiji mi pričamo kad nemamo nikakve investicije. Nama investicije trebaju, kako u najavi tako i u realizaciji, kako bismo se pripremali za realizaciju budžeta  2025.,2027., 2029-ta kada moramo da izađemo na tržište i da zanovimo obveznice ili eventualno obezbijedimo neku zalihu u kojoj ih djelimično možemo i vraćati.”

Komentarišući nedavnu izjavu ministra finansija Aleksandra Damjanovića “da su prihodi od turističke sezone veći, ali da svi treba da pokažu veću poresku displinu i poreski patriotizam”, sagovornica televizije7 je istakla da je “crnogorska ekonomija pokazala žilavost odavno”.

“Odsustvo analize unutar državne uprave je prosto zapanjujuće, informacije se Vladi dostavljaju na pola strane. Poreski patriotizam pripada mikro, malom i srednjem biznisu.”, kazala je Kasalica i dodala da nakon ovog junskog izvješataj “moramo dobro da se zamislimo, da iskažemo razočaranje što nas lideri ne vode prema boljem.”

Na pitanje da prokomentariše izjavu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića “da poslije ko zna koliko godina deficita, u prvom polugodištu 2023. godine Crna Gora ima suficit u državnom budžetu”, kazala je:

“ Sa ovim se ne bi složile kolege iz 42.Vlade jer su i one imale suficit po istom tragu ali različitom modelu. 42.Vlada nije realizoala dinamiku izvršenja, a 43.ta ne realizuje planirane aktivnosti što ne znači da smo u debelom minusu, ali mi ne razmišljamo o investicijama. Sa premijerom koji ne umije da čita brojke samo pojačavamo zgađenost kod naših građana.”

“Neka je svaka nova Vlada dobrodošla jer ovoj je vrijeme da odlazi”, zaključila je Mila Kasalica, ekonomistkinja gostujući u jutarnjem programu televizije7.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …