Otvaranje rudnika loša opcija za razvoj Mojkovca

Institut za javno zdravlja ne preporučuje ponovno otvaranje rudnika Brskovo u Mojkovcu. U mišljenju na Nacrt detaljnog prostornog plana (DPP) koji je ta ustanova 23. juna uputila Ministarstvu zdravlja, kojim rukovodi Dragoslav Šćekić, navode da ,,otvaranje rudnika Brskovo predstavlja veliki zahvat u prostoru sa značajnim uticajima, kako na promjenu prirodnih karakteristika, tako i na život“.

Zbog toga predlažu da se zaštiti i rekultiviše ranije (starim rudnikom) degradirana sredina – odnosno prihvati prvi scenario koji ne podrazumijeva otvaranje rudnika, već razvoj područja Brskova u funkciji turizma, poljoprivrede, očuvanja biodiverziteta, arheoloških lokaliteta I spomenika kulture.

– Pozitivni aspekti ovog scenarija su očuvanje prirodnih predjela, biodiverziteta, mogućnost razvoja ruralnog i avanturističkog turizma, razvoja naučno-istraživačke djelatnosti iz oblasti biologije- arheologije, šumarstva, poljoprivrede i dr., očuvanje životne sredine i ekosistema – piše u obrazloženju. Drugi scenario predviđa otvaranje rudnika i pravljenje konvencionalnog flotacijskog jalovišta, a treći (odabrani za koji je potpisan ugvor o koncesiji), otvaranje rudnika sa dva površinska kopa i postrojenjem za tretman otpadnih voda.

POVRŠINSKE VODE
Mišljenje Instituta za javno zdravlje (direktor dr Igor Galić) su pripremile načelnica odjeljenja za životnu sredinu i zdravlje dr Ivana Joksimović i saradnica za životnu sredinu msc. Mladenka Vujošević. Dokument inače nije dostupan na sajtovima te ustanove i Vlade.

Autorke navode da se planirano koncesiono područje dijelom nalazi u obuhvatu rezervata koji je zaštićen – slivno područje rijeke Tare te NP Biogradska gora. Dodaju da su tu rađena ispitivanja koja su pokazala da rijeke Lepesnica i Tara uzvodno od Rudnice i Bjelojevićke rijeke, te Tvrdi i Lojanički potok imaju dobar hemijski status, ali da to nije slučaj sa drugim vodama.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …