Forbs: TikTok gura kinesku propagandu milionima Evropljana

Prema podacima TikTokove nedavno javne biblioteke oglašavanja, oglasi najvećih kineskih državnih medija, koji vode do vijesti o karantinu u Kini za vrijeme kovida, pa do turizma u pokrajini Sinđang, stigli su do miliona evropskih korisnika ove platforme.

Prema podacima koje je kompanija objavila 20. jula, TikTok je posljednjih mjeseci preplavio milione Evropljana prijedlozima da pročitaju tekstove iz kineskih državnih propagandnih medija. Među njima su i mačke koje se igraju na Кineskom zidu, do nastojanja da se kao spektakularna turistička destinacija opiše Singđang – region zbog kog se Kina optužuje da sprovodi oštru represiju nad ujgurskom muslimanskom manjinom. Peking te optužbe naziva “lažima vijeka”.

Analiza koju je sproveo Forbs pokazala je da se više od 1.000 oglasa kineskih državnih medija kao što su “People’s Daily” i “CGTN” prikazuje na platformi još od oktobra 2022.

Oni su prikazani milionima korisnika širom svijeta, te su poruke stigle i do evropskih zemalja kao što su Austrija, Belgija, Češka, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Holandija, Poljska i Ujedinjeno Кraljevstvo.

TikTok još nije objavio podatke o oglasima koji se predstavljaju korisnicima u Sjedinjenim Državama, Кanadi, Australiji i drugim zemljama van Evrope.

Promocija
Veliki dio sadržaja koji su kineski državni mediji reklamirali na TikTok-u fokusiran je na kinesku ekonomiju, tehnologiju i kulturno nasljeđe. Reference na Sinđang pojavile su se u 92 od 124 oglasa koje je promovisao jedan državni medijski nalog.

Jedan oglas, prikazan u martu, predstavljao je čovjeka koji igra tradicionalni ples uz natpis „Sinđijang je dobro mjesto!“

Drugi video prikazuje voditelja CGTN-a u posjeti osnovnoj školi u Sinđiangu. Škola koju je posjetio nalazila se u okrugu Pišan u Sinđijangu, gdje je Australijski institut za stratešku politiku pratio izgradnju šest pritvorskih objekata.

Oglasi takođe promovišu obilaske regiona i kulturu pretežno muslimanskog ujgurskog stanovništva.

Kako Forbs piše, čini se da su drugi oglasi otvorenijeg političkog tona: jedan oglas, prikazan u decembru, predstavljao je akademika koji je kritikovao otpor SAD i Evrope prema kineskom međunarodnom razvojnom projektu Inicijative Pojasa i Puta.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …