Plate bivšim poslanicima mogle bi građane koštati skoro milion eura

Nakon što je konstituisan 28. saziv Skupštine dosadašnje iskustvo pokazuje da će desetine doskorašnjih poslanika tražiti da im se po prestanku mandata godinu isplaćuju zarade. Na spisku je 39 poslanika, a ako svi zatraže ove naknade to će građane koštati gotovo milion eura.

Gotovo pola poslanika bivšeg saziva Skupštine više neće biti u poslaničkim klupama, ali neće ostati bez primanja, jer po zakonu ako to žele mogu primati plate narednih 12 mjeseci. Potrebno je da upute zahtjev Skupštini i primaju iznos julske plate, koju su primili juče.

U službi Skupštine još ne znaju ko će zatražiti ovo pravo na naknadu. Do sada četiri bivša poslanika su tražila otpremnine na osnovu odlaska u penziju, a ta otpremnina iznosi oko 1.500 eura.

Iz spiska skupštinske službe oko 39 bivših poslanika potencijalno bi moglo da zatraži naknadu, a kada se saberu te njihove plate koje iznose od 1.200 do 2.500 hiljade eura i pomnoži sa 39, došlo se do cifre od 77.500 eura koje bi se iz budžeta morale izdvajati, ili 931.308 eura za 12 mjeseci.

Ta cifra se odnosi ukoliko bi baš svih 39 poslanika tražilo naknadu.

Prethodnih godina je ova zakonska odredba bila u fokusu javnosti i često se pričalo da je treba umanjiti ili ukinuti, ali do sada se to nije desilo.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Putin Zapadu: “Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene”

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da …