Pregovori o formiranju Vlade u ćorsokaku: Teško do dogovora

Pregovori oko formiranja 44. vlade Crne Gore, u ovom trenutku su u ćorsokaku i sve je više analitičara i građanskih aktivista koji smatraju da taj posao neće biti lako i brzo završen, kako je najavljivano. Mnogi smatraju da je ranije lakše bilo doći do dogovora jer su tačka spajanja bili Milo Đukanović i Demokratska partija socijalista, a borba protiv njih je bilo polazište za većinu parlamentarnih partija. Sada to više nije tako, iako se sve češće govori o tome da bi DPS ponovo mogao da ima značajnu ulogu, makar davanjem manjinske podrške nekom mandataru.

Građanski aktivista Dževdet Pepić kaže da je, u ovakvoj konstelaciji aspiranata za učešće u izvršnoj vlasti, teško dati neku precizniju i tačniju procjenu, kada i kako će ona biti sastavljena.

Ono što je više nego vidljivo je da su aspiracije i zahtjevi nekih političkih subjekata, odnosno želja da im pripadne više mjesta, više nego uočljivi, tako da po meni, ovo i ovakvo formiranje vlade, od strane Evrope sad, Demokrata, SNP-a, Bošnjačke stranke, albanskih i hrvatske nacionalne partije, neće baš glatko i lako proteći. Uz to, da uđe u vladu pozvana je i Koalicija ZBCG. Dok su za sada “van igre” koalicija oko DPS- a i URE – kaže Pepić.

Ovaj građanski aktivista smatra da kod mnogih partija preovladava sujeta i velika politička pohlepa.

– Uz to, problem je veći, zato što smo mi tipično partitokratsko društvo. Neću biti grub ako kažem da malo koga od aktera na političkoj sceni interesuju opšti, već je to borba za partijske, a slobodno se može reći i lične, interese. Tako, ne samo da vidim, nego i očekujem da će se između samih političkih stranaka više voditi računa, koja će više dobiti resora. A ako hoćemo iskreno, u ovakvom većinskom prihvaćenom vrjednosnom sistemu, skoro pa isključivo, u partiju se ulazi, ne toliko zbog programskih ciljeva, koliko zbog ličnog interesa.Tako da je i to, po meni, problem ne samo koji će resor pripasti nekom subjektu, nego i kome iz tog subjekta – kaže Pepić.

On smatra da u 44. vladi svakako treba da ima učešća i Koalicija Zajedno za budućnost Crne Gore, ali i primjećuje da se velika borba vodi oko toga ko će biti predsjednik Skupštine Crne Gore.

Znamo da je veoma jak “aspirant” za tu funkciju bio Aleksa Bečić. Ali, zna se i to da ta funkcija po (ne)pisanom pravilu, pripada i najbrojnijem subjektu po broju mandata, a to je Evropa sad, koja daje mandatara. Tako bi i druga po brojnosti od onih, koji hoće da formiraju i učestvuju u vlasti, a to je u ovom slučaju ZBCG (13 mandata), trebalo da dobije mjesto predsjednika parlamenta. To bi po meni i trebalo tako, iako se s mnogim političkim stavovima i istupanjima iz ove grupacije, ne slažem. Ne bih imao ništa protiv, a mislim da bi u najmanju ruku i bilo korektno, da šef parlamenta bude iz ovog subjekta – ističe Pepić.

Dan

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …