Narko-biznis i dalje u usponu: Kilogram kokaina u Crnoj Gori oko 40.000 eura

Korona virus, rat u Ukrajini, inflacija… Sve to uzdrmalo je svjetsku ekonomiju. Privrerda je i kod najrazvijenijih zemalja, barem na tren, bila bačena na koljena. Cijene osnovnih životnih namirnica su u rastu, kao i industrijskih derivata. Sankcije koje se uvode na međunarodnom nivou stvaraju blokade u spoljno-trgovinskoj razmjeni.

Sve to je promjenilo svjetski ekonomski tok, ali za narko-industriju moglo bi se reći da nema većih posledica. Proizvodnja i distribucija kokaina je u rastu, a Balkanski kartel i dalje je moćan.

Kako pojašnjava za portal Dan kriminolog i profesor Velimir Rakočević kilogram kokaina u našoj zemlji košta oko 40.000 eura.

Rakočević pojašnjava da kada cijene globalno rastu to se zakonomjerno odražava i na proizvođače i distributere kokaina jer poskupljuje sirovina za proizvodnji droge kao i cijene usluga transporta.

Potražnja za kokainom, od strane zavisnika, je i dalje visoka. O tome govori i povećana proizvodnja ove droge

Kilogram kokaina  oko 40.000 eura

Cijena kokaina zavisi od više faktora. U krijumčarskom loancu svi dobijaju određeni procenat.

-Ako pođemo do procjena da je trenutno cijena 1 kg kokaina u  Zapadnoj Evropi između 75.000 i 85.000 eura u tu cijenu ulazi 3-5% od ukupne cijene koju dobijaju proizvođači u Južnoj Americi, zatim,  oni koij vrše transport droge do krajnjeg odredišta koji uzimaju oko 30% a ostatak pripada organizatorima i lokalnim prodavcima droge. Kilogram kokaina u našoj državi košta oko 40.000 eura  a prema procjenama broj konzumenata se kreće od dvije do četiri hiljade- precizira Rakočević.

Dan

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …