Popović: Građanskim otporom i političko-kulturnim pokretom protiv nepoštovanja države

Nepoštovanje države Crne Gore, državnih simbola, ustavnih vrijednosti, urušavanje kulturnih i naučnih institucija… zahtijeva reakciju u vidu građanskog otpora, obavještavanja međunarodne javnosti, napuštanja parlamenta od suverenističkih partija, apela raznim međunarodnim udruženjima i asocijacijama za ljudska prava, pravljenja deklaracije o položaju crnogorske kulture i nacije, ali i formiranja političko-kulturnog pokreta u koji bi se uključile asocijacije i pojedinci iz zemlje i dijaspore – poručio je za Pobjedu publicista Milorad Popović.

Poštovanje države i njenih simbola ne bi trebalo biti pitanje volje pojedinaca, već je to obaveza, zakonska i ustavna. Međutim, današnja praksa u Crnoj Gori govori nešto sasvim drugo. Brojni su primjeri nepoštovanja države, gaženja i cijepanja crnogorske zastave, neustajanja za vrijeme intoniranja himne… Veći dio javnosti je, ipak, najviše ostao zaprepašten skandaloznim gestom predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića koji je 3. jula za vrijeme intoniranja himne držao ispružen srednji prst. On je pokušao da opravda ovaj neprimjereni čin i kazao da je namještao sat, ali tužilac je, nakon što je pregledao video-zapis sa svečanosti na kojoj se to desilo, ocijenio da postoje elementi krivičnog djela u gestu Kovačevića, te da će protiv njega biti podnijeta krivična prijava.

Kada je u pitanju učestalo nepoštovanje državnih simbola, Popović kaže da „ko god nešto zna o prirodi velikosrpskih pretenzija prema Crnoj Gori, koji imaju kontinuitet skoro 150 godina, za njega tu nema iznenađenja“. Odgovarajući na pitanje zašto nije bilo adekvatnog odgovora javnosti i protesta zbog skandaloznog gesta Kovačevića, Popović je rekao da je to „za ozbiljnu analizu“.

Ne znam, upravo je to momenat za ozbiljnu analizu. Nije samo taj skaredni, uličarski, primitivni gest nešto što je nepojmljivo. Još opasnije je kad predsjednik države Crne Gore za inostrani medij kaže da Crnogorci i Srbi imaju isti jezik i kulturu. Samim tim, sa najviše političke adrese se sugeriše nepostojanje kulturne i nacionalne individualnosti Crnogoraca, što je nesumnjivo uvod u popis stanovništva koji će pokušati svim silama da falsifikuju. Bojim se, s obzirom na kukavičluk opozicije, da će se dozvoliti da se to – u svakoj normalnoj zemlji statističko pitanje, falsifikuje kako bi nacionalni Crnogorci postali manjina u Crnoj Gori, što će biti uvod za mijenjanje Ustava kako bi se u narednom periodu kad se za to stvori bolja politička klima, ponovo trgovalo sa crnogorskom državnošću i Crna Gora se u nekoj novoj trgovini trampila za neki viši interes kao što se to desilo 1918 – kazao je Popović.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …