epa09775894 Deputy chairman of the Russian Security Council Dmitry Medvedev speaks during a meeting with members of Russia's Security Council in the Kremlin in Moscow, Russia, 21 February 2022. The meeting focused on the issue of recognizing the independence of the self-proclaimed Donetsk and Luhansk People's republics. EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Medvedev zaprijetio nuklearnim oružjem ako ukrajinska kontraofanziva bude uspješna

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev je izjavio da bi Rusija morala upotrijebiti nuklearno oružje ako ukrajinska kontraofanziva bude uspješna.

Bivši predsjednik Rusije je i ranije prijetio upotrebom nuklearnog oružja u agresiji na Ukrajinu, a prijetnju je ponovio danas na društvenim mrežama.

“Zamislite da ofanziva, koju podržava NATO, bude uspješna i da nam uzmu dio zemlje, onda bismo bili primorani da koristimo nuklearno oružje po pravilima ukaza predsjednika Rusije (Vladimira Putina). Jednostavno ne bi bilo druge opcije. Zbog toga bi se naši neprijatelji trebali moliti za (uspjeh) naših vojnika. Oni se brinu da se ne zapali globalni požar”, poručio je Medvedev.

Kako je objavila agencija Reuters, Medvedev se poziva na rusku nuklearnu doktrinu prema kojoj se ova vrsta oružja može upotrijebiti kao reakcija na napad na Rusiju konvencionalnim oružjem, a kojim se ugrožava postojanje Rusije kao države.

Ukrajina kontraofanzivom pokušava osloboditi teritorij koji je Rusija anektirala i proglasila svojim teritorijem. Putin je jučer izjavio da posljednjih dana nije bilo ozbiljnijih promjena na ratištu te da je Ukrajina od 4. juna izgubila velike količine vojne opreme. Kijev tvrdi da ostvaruje napredak u kontraofanzivi, ali sporije od željenog. Pojedini smatraju da su Medvedevove izjave u svrhu odvraćanja Zapada od nastavka isporuke oružja Ukrajini.

Klix

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …