Država preuzela trajekte od braće Ban uz “odštetu” od osam miliona

Država je preko JP “Morsko dobro” preuzela trajektnu liniju prije pet mjeseci, a trajekte “Pomorskog saobraćaja” prije mjesec dana. Iz Vlade i “Morskog dobra” i gotovo konstantno nas bombarduju informacijama o prihodima koje su ostvarili od prevoza trajektom, dok o rashodima u obavljanju ovog posla gotovo da ništa nismo čuli. Naplata karata počela jeu maju, a od polovine februara do tada prevoz trajektom bio je besplatan, ali su saobraćala samo dva trajekta, pa su mnogi preskakali besplatnu vožnju jer nisu mogli doći na red da uđu na trajekt.

Tek prije četiri dana, na tematskoj sjednici Vlade, od izvršnog direktora JP “Morsko dobro” Mladena Mikijelja čuli smo da su mjesečni troškovi prevoza trajektima oko 200 hiljada eura, od čega se oko 140 hiljada troši na plate, a oko 50 hiljada eura na gorivo, ulje i ostale redovne troškove. Mikijelj je tada kazao da će u julu prihodi od prevoza trajektima biti 1,2 miliona eura i da će profit u tom mjesecu iznositi milion eura. To je, kako je istakao, pet puta više nego što je država dobijala godišnje od “Pomorskog saobraćaja”, koje je poslednjih 20 godina obavljao prevoz trajektima na relaciji Kamenari–Lepetane.

Međutim, ono što funkcioneri vlasti gotovo nikako ne potenciraju jeste koliko je državu koštalo preuzimanje trajekte linije i da li su vlasnike “Pomorskog saobraćaja”, braću Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića, ostavili bez monopolskog posla ili su ih dobro namirili prilikom loše odrađenog ili loše pripremljenog preuzimanja trajekte linije. Jer ono u čemu su svi saglasni, i oni koji su bili za to da država preuzme trajektnu liniju i oni koji su bili protiv toga, jeste da je to odrađeno loše i neplanski i da je moglo i moralo mnogo bolje.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je od februara do danas za kupovinu osam trajekata potrošilo preko 12 miliona eura. Od tog novca, “Pomorski saobraćaj” je dobio oko 8,2 miliona eura. Za prodaju šest trajekata dobili su 8,1 milion eura, za mjesečni zakup trajekata oko 100 hiljada eura, što je ukupno 8,2 miliona eura. Tačne podatke od “Morskog dobra” nismo dobili iako smo im poslali pitanja putem mejla.

Uglavnom, “Morsko dobro” je preuzelo trajektne linije u februaru, iako nije imalo nijedan trajekt da preuzme posao, potrošilo 12 miliona eura na kupovinu osam trajekata i tek prije mjesec dana u punom kapacitetu preuzelo posao od “Pomorskog saobraćaja” i sada ga obavlja kako treba. Sa druge strane, građani u februaru nisu mogli da se prevezu od Kamenara do Lepetana za manje od sat i po. Istina, prevoz je bilo besplatan, ali se na njega dugo čekalo, a od maja su dobili cjenovnik koji je gotovo isti kao i ranije, s tim što se više neće naplaćivati prevoz za vatrogasna kola koja gase požare.

Iznos od 8,2 miliona eura vlasnici “Pomorskog saobraćaja” zaradili bi za četiri godine, s obzirom da je prosječan profit na godišnjem nivou te firme iznosio oko dva miliona eura. Ovako, ostali su bez monopolskog posla, ali i dobili 8,2 miliona eura od vlasti koja je raskinula ugovor s njima.

Dan

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …