TRANZIT VISOKOG RIZIKA: Teretni brod sa 30.000 tona azotnog đubriva stigao je juče iz Sankt Peterburga u Crnu Goru


Brod sa 30.000 tona amonijum-nitrata u formi rasutog tereta doplovio je juče ujutro iz Ruske Federacije i trenutno je ispred Bara, gdje na sidru kod „crvene bove“ čeka dovršavanje carinske procedure. Prema ugovorenom poslu sa ,,Azotarom“ iz Pančeva u Luci Bar treba da se organizuje pretovar i dalji tranzit robe putem kamiona i željeznice ka Srbiji.

Posao je, prema saznanju Pobjede, ugovoren prije gotovo mjesec.

Međutim, tek nakon uplovljavanja teretnog broda (balk-kerijer) „Blu One“ registrovanog u Liberiji, koji je prije 15 dana krenuo iz luke u Sankt Petersbuga, potvrđene su nezvanične informacije da će azotno đubrivo u formi rasutog tereta,

umjesto preko Albanije, ipak pronaći novu putanju do srpskog, regionalnog, a potencijalno i evropskog tržišta – preko Crne Gore.

Tranzit prate rizici koji se u javnosti vezuju za bezbjednosne i ekološke aspekte pretovara i prevoza amonijum-nitrata, materije koja se prema klasifikaciji, računa u visokooksidirajuće, a time i opasne, naročito ako se neadekvatno skladišti, što je potvrdila i katastrofa u Bejrutu prije tri godine.

Sve inspekcijske službe koje smo kontaktirali odgovorile su da „neko drugi“ ima nadležnost za inspekcijski nadzor nad pretovarom i tranzitom amonijum-nitrata. Osim Uprave prihoda i carina u okviru segmenta koji se odnosi na predviđene carinske procedure.

Iz Luke Bar, s čijim smo zvaničnicima kontaktirali juče nakon potvrde uplovljavanja broda, saopšteno nam je da će u predviđenoj proceduri i u što kraćem roku odgovoriti na naša pitanja koja se tiču svih aspekata ovog posla.

OD ROSOŠA DO BARA
Prema podacima do kojih smo došli, predmet tranzita je đubrivo sa 34,4 procentnim udjelom azota, koje proizvodi jedan od ruskih giganata, firma „Minudobrenija JSC“ iz Rosoša u Voronješkoj oblasti.

Dosadašnja tranzitna ruta za proizvod iste frime, ali za potrebe novosadskog „Promista“, vodila je iz Albanije, Luke Drač, pa kamionima preko Crne Gore. To je uticalo da se digne velika prašina oko amonijum-nitrata zbog nepoznanica da li se na njega odnosila restrikcija EU, odnosno primjenjivale ekonomske sankcije prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Kako je Pobjedi juče potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova, taj resor je dao pozitivno mišljenje na ugovoreni posao, odnosno izdato je mišljenje prema kojem konkretno vještačko đubrivo ne podliježe restrikcijama EU.

Navedeno je da za relizaciju dalje procedure u odnosu na tranzit amonijum-nitrata nadležna Uprava prihoda i carina.

Iz Uprave prihoda i carina kazali su nam da do juče nijesu imali zvaničnu najavu o pristizanju broda, ali su potvrdili da je posao tranzita azotnog đubriva iniciran od Luke Bar prije dvije sedmice.

Prema riječima portparola Uprave prihoda i carina Radoja Mijuškovića, 11. jula na zahtjev izvršnog direktora AD Luka Bar, održan je sastanak „u vezi sa mogućnošću iskrcaja amonijum nitrata u direktnoj manipulaciji brod – kamion/vagon“.

Na sastaku su učestvovali predstavnici Luke Bar, privrednih subjekata koji posluju u Luci, ,,Azotare“ iz Pančeva i Uprave prihoda i carina.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …