Važno saopštenje MUP-a u vezi požara

Zbog povećanja opasnosti od požara na otvorenom prostoru usljed pogoršanja meteorološke situacije Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a sprovodi preventivne i operativne aktivnosti.
Dron timovi su svakodnevno na terenu u cilju sprovođenja preventivnih aktivnosti. Nakon detekcije požara obavještavaju nadležne službe za zaštitu i spašavanje i Upravu policije. Pored toga, preko OKC 112 konstantno se razmjenjuju informacije sa komandno – operativnim centrom Vojske Crne Gore, te slanjem koordinata opožarenog područja gdje treba djelovati na principu zemlja – vazduh.
Avion Avio-helikopterske jedinice učestvuje u izvođenju trenažnih letova na potencijalno ugroženim područjima, vrši izviđanje i ukoliko je neophodno djeluje u realnom vremenu.
U sklopu aktivnosti Direktorata, kao dodatan doprinos efikasnijem sistemskom odgovoru početkom požarne sezone uspostavljen je Crnogorski informacioni sistem za ranu detekciju požara (MFFIS – Montenegrin Forest Fire Information System) koji pomoću satelita detektuje požar u realnom vremenu i na osnovu analize ciljnih parametara pomaže donosiocima odluka u određivanju prioriteta prilikom gašenja požara.
U toku prethodnih dana vršene su aktivnosti na gašenju požara na lokacijama u Doljanima, Sjenici i Tuzima-Vuksanlekići. U skladu sa vremenskim prilikama avion Direktorata nastaviće da dejstvuje, a pozicija repetitora na Sjenici biće štićena od strane Službe za zaštitu i spašavanje Glavnog grada Podgorica.
I ovom prilikom apelujemo na građane da poštuju naredbe Operativnog štaba i lokalnih službi za zaštitu i spašavanje da ne pale vatru na otvorenom prostoru. Svaki prekršaj biće sankcionisan u skladu sa zakonom.

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …