Nastavljen rast kamatne stope, najteže pogođeni potencijalni kupci automobila

Federalne rezerve (FED), koje u Sjedinjenim Američkim Državama imaju ulogu centralne banke, juče su ponovo povećale kamatnu stopu, čime je postala najviša u posljednjih 22 godine.

Rast kamatne stope sa 5,25 na 5,5 posto je uslijedio nakon što je prošli mjesec pauziran ovaj rast. Stopa inflacije se smanjuje u posljednjih 12 mjeseci. Trenutno iznosi tri posto, što je niže za devet posto u odnosu na juni prošle godine.

Ovo je najagresivniji ciklus rasta kamatne stope u SAD-u u posljednjih 40 godina, ali uprkos tome, ekonomija ove zemlje, kako piše list Guardian, ostala je robusna. Rast zaposlenosti je usporio, ali je i dalje visok – stopa nezaposlenosti je skoro rekordno niska.

Predsjednik FED-a Jerome Powell je izjavio da se pomno prate ekonomska kretanja uoči sljedećeg sastanka u septembru. Pojedini FED-ovi zvaničnici strahuju da bi nedavno sniženje cijena dobara i usluga moglo biti privremeno.

Rast kamatne stope u SAD-u za posljedicu je imao rast kamatnih stopa na hipoteke i rast kamatnih stopa na kredite za automobile.

S obzirom na to da je kreditiranje skuplje, povećao se broj Amerikanaca s odbijenim zahtjevom za dobijanje kredita. Taj broj se prošli mjesec povećao na 21,8 posto, što je najveći broj od juna 2018. Najteže su pogođeni potencijalni kupci automobila.

Klix

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …