Četiri ministarstva bivšem DF-u, BS pred ispadanjem

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović počeće u ponedjeljak konsultacije sa predstavnicima političkih partija o mandataru za sastav nove vlade.

Nakon konstitutivne sjednice Skupštine, Milatović je novinarima rekao da će konsultacije početi u rezidenciji na Cetinju.

Danas će stići pozivno pismo svim političkim subjektima i na taj način počinjem ovu formalnost – kazao je Milatović.

On je podsjetio da ima 30 dana da obavi konsultacije i dodao da vjeruje da će to uraditi ranije.

Prema saznanjima “Dana”, Milatović će na konsultacije prvo pozvati lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića, a onda vršioca dužnosti predsjednika DPS-a Danijela Živkovića i tako redom po broju poslanika u Skupštini Crne Gore. To znači da će Spajić već u ponedjeljak morati da ubijedi svog partijskog druga da ima većinu u Skupštini.

Pregovori o formiranju 44. Vlade, koje vodi Milojko Spajić, za koga se očekuje da bude mandatar, još nisu završeni i vrlo je vjerovatno da će doći do značajnih promjena u odnosu na ono što je do sada nezvanično plasirano u medijima.

Prema nezvaničnim informacijama, gotovo je izvjesno da će dio nove vlade biti i partije koje su bile okosnica bivšeg Demokratskog fronta, to jest konstituenti koalicije “Za budućnost Crne Gore”. Po tim informacijama, ova koalicija dobila bi Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo sporta i mladih i Ministarstvo turizma. Ovo bi važilo ako u Vladu uđe i Bošnjačka stranka. U slučaju da se to ne desi, koalicija ZBCG dobila bi još jedno ministarstvo, najvjerovatnije saobraćaja ili energetike. Sudeći po trenutnom stanju stvari, čini se da je preduslov za ulazak u Vladu koalicije koju predvode Milan Knežević i Andrija Mandić da pristanu na potpredsjedničko mjesto u Skupštini Crne Gore, pošto je dogovor sa Demokratama već postignut i šef parlamenta treba da bude lider te partije Aleksa Bečić.

Sa druge strane, Bošnjačka stranka je pred ispadanjem iz igre. BS je prvo iskazivao nezadovoljstvo jer nijesu dobili Ministarstvo vanjskih poslova, a ulaskom u igru Kneževića i Mandića ostali su i bez planiranog Ministarstva obrazovanja. Prema nezvaničnim informacijama, lider PES-a Milojko Spajić snažno se zalaže za ulazak te partije u Vladu, ali oko resora obrazovanja ne može da pravi kompromise jer mu to ruši kompletnu koncepciju. Ukoliko BS ostane čvrsto na stanovištu da im pripada to ministarstvo, Spajić će vjerovatno odustati od pregovora sa njima.

Inače, Spajić je nastavio pregovore o formiranju Vlade sastankom sa predstavnicima Saveza građana Civis. Sastanak je održan u prostorijama PES-a. Na sastanku je razgovarano o načinu formiranja 44. Vlade, a predstavnici Civisa kazali su Spajiću da smatraju da Vlada sa podrškom 41 poslanika ne može biti funkcionalna. O resorima ovog puta nije razgovarano, što će, prema našim saznanjima, biti tema narednog sastanka.

Spajić zahvalio građanima

Pokret Evropa sad svoj parlamentarni status započeo je u 28. sazivu parlamenta. Dragi građani, hvala vam na podršci koju ste nam pružili na izborima 11. juna i time nam omogućili da budemo stožer ključnih promjena i reformi koje će poboljšati život vas i vaših porodica, ali i Crnu Goru učiniti prvom sljedećom punopravnom članicom EU, poručio je lider tog pokreta Milojko Spajić u objavi na Tviteru.

Predstavnici Civisa su na izborima 11. juna bili na listi PES-a.

Lider Civisa Srđan Pavićević kazao je nakon sastanka da je razgovor bio kvalitetan i da je postignut visok stepen saglasnosti.

– Smatram da se u principijelnim stvarima dobro slažemo i da smo kompatibilni. Činjenica je da smo i jedni i drugi ostali na fonu da je pred nama jedan veliki izazov, i to je izazov jedne ozbiljnosti. Pred nama je izazov da se ide korak naprijed, da se napokon razriješi situacija političke i institucionalne nestabilnosti u Crnoj Gori. Naša potreba i želja je oslikana u tome da se učini sve što je u našoj moći da vlast realno preselimo u institucije sistema, a da bi se to desilo, neophodno je da se dobije dobra platforma u parlamentu, da dobijemo kvalifikovanu većinu i da ona jednim homogenim stavom iznjedri dobru i stabilnu vladu koja će raditi na reformama koje su pred nama – istakao je Pavićević.

Dan

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …