Španska specijalna jedinica hapsi i aktere obračuna kotorskih klanova

Španska specijalna policijska jedinica, osnovana 2019. godine, za istraživanje narko-ratova, posebno na jugu zemlje, uhapsila je do sada 50 ljudi i riješila 18 slučajeva, uključujući sukobe dva crnogorska klana – kavačkog i škaljarskog.

U tekstu španskog “El Paisa” navodi se, između ostalog, da je upravo rat Kavčana i Škaljaraca “ostavio krvavi trag smrti širom Evrope”.

“Ubice koje smo uhapsili su zapravo dio jedne od najsofisticiranijih kriminalnih organizacija na koje smo naišli”, rekao je jedan od policajaca uključenih u operaciju.

Specijalna jedinica je, navodi se, uhapsila 49 osoba iz različitih zemalja, što odražava različite kriminalne grupe koje djeluju i na jugu Španije.

“Ovih dana, kriminalci bi zaista trebalo dvaput da razmisle prije nego što djeluju. Uvijek postoji neko ko misli da može da se izvuče, ali vjerujte mi, uhvatićemo ih”, upozorava španski policajac u izjavi za “El Pais”, a uz to kaže da njihov posao nije završen sve dok sudija ne donese osuđujuću presudu.

Problem je, naglašava se u tekstu, u sporom sudskom procesu. Od njihovih 18 slučajeva, samo jedan je do sada stigao do suđenja. U tom konkretnom slučaju radilo se o bugarskom državljaninu koji je osuđen za ubistvo sunarodnika.

“U junu 2022. godine četvorica muškaraca držala su Srbina kao taoca u stambenoj zgradi Golden Bič u Marbelji. Vezali su ga i mučili, a na kraju pogubili sa dva hica. Novac od droge je često motiv ovih zločina. Međutim, postojao je jedan izuzetak: marokanski ulični prodavac u Toremolinosu koji je upucan deset puta u aprilu 2021. godine. U početku se vjerovalo da je u vezi sa drogom, ali je dalja istraga otkrila da je to bio fatalan ishod poslovnog spora”, piše u tekstu.

Ubistvo na pijaci se veoma razlikovalo od drugog u Marbelji godinu dana ranije, navedeno je.

“Dvojica pripadnika grupe iz Crne Gore usred bijela dana na ulici ubili su jednog srpskog državljanina. Počinioci su pobjegli motociklom. Policajci su brzo locirali vozilo u roku od nekoliko sati, ali je curenje te informacije u štampu zakomplikovalo istragu. Kasnije su nekoliko metara dalje na otvorenom polju otkrili kapu u blizini vozila i košulju oblivenu krvlju. Kapa je odvela istražitelje do prodavnice u kojoj je kupljena, a kamere prodavnice su pomogle da se identifikuju kupac i njegov saučesnik. Slučajno, oni su već bili identifikovani na kontrolnom punktu dok su putovali od Barselone do Malage. Pretresom njihove kuće otkrivena je skica stanovanja žrtve i plan koji označava lokaciju ubistva”, navodi se u tekstu.

“Uhapsili smo ih deset dana kasnije“, rekao je policajac.

Optužene ubice su od hapšenja u preventivnom pritvoru.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …