Danas konstitutivna sjednica Skupštine: Izborom Bečića stavlja se tačka na pregovore?

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na čijem je dnevnom redu i izbor predsjednika parlamenta, biće održana danas u Podgorici.

Na dnevnom redu sjednice je i utvrđivanje broja potpredsjednika i njihov izbor, kao i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora.

Već dvije nedjelje održavaju se pregovori o formiranju 44. vlade Crne Gore, čiji mandatar bi trebalo da bude Milojko Spajić, predsjednik Pokreta Evropa sad. Smatra se da će sam tok današnje sjednice parlamenta ukazati dokle se sa pregovorima došlo, jer se u medijima, kao gotova stvar, govori o tome da će novi predsjednik Skupštine biti lider Demokrata Aleksa Bečić.

To bi, praktično, značilo da je vlada dogovorena, ali bi dodatno usložilo pitanje ulaska u izvršnu vlast koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore, koja bi, ako se poštuje princip biranja po broju osvojenih mandata, imala pravo na mjesto prvog čovjeka parlamenta.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je ranije da će se do četvrtka, kada je konstitutivna sjednica parlamenta, znati u kom pravcu će se kretati Crna Gora, te dodao da će se tada definisati parlamentarna većina.

On je naveo da bi vladu trebalo formirati od onih koji su pobijedili 30. avgusta 2020. godine i dodao da su spremni da uđu u nju. Mandić smatra da je potrebno volju građana pretočiti u novu vladu.

Na drugoj strani, ukoliko Bečić danas ne bude izabran, to će značiti da pregovori još traju i da je moguće da dođe do dodatnog “miješanja političkih karata”. Neizvjesno je kakav će biti status Bošnjačke stranke, koja je tek prije dva dana razgovarala sa Spajićem, i koja je, prema nezvaničnim informacijama, ranije insistirala da dobije mjesto ministra vanjskih poslova.

DAN

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …