Veljoviću, Nikočeviću i Mrkiću određen pritvor do 30 dana

Bivšem direktoru Uprave polciije Veselinu Veljoviću, Muju Nikočeviću i Nikoli Mrkiću sutkinja za istragu Višeg suda Suzana Mugoša odredila je pritvor do 30 dana. Ta odluka je donijeta na prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Veljoviću je pritvor određen da ne bi pobjegao i uticao na svjedoke i saučenike u okviru istrage koju je Specijalno tužilaštvo proširilo i protiv njega zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji koju je formirao Aleksandar Mrkić radi krijumčarenja cigareta. Pritvor do 30 dana je, pored Nikočevića i Mrkića, određen i Aleksandru Mrkiću koji je u bjekstvu.

Veljović, Mrkići i Nikočević su se pod lupom istražitelja našli nakon prijema obavještajnog paketa Europola 27. juna 2023. godine kada se došlo do novih činjenica i podataka koji ukazuju da istragu treba proširiti prema citiranim licima.

Specijalno tužilaštvo je u avgustu 2020. godine pokrenulo krivični postupak protiv Stefana i Nikole Bubanje, Arsenija Kalezića, Željka i Dušice Bulatović,
Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilović i Sadiga Elnagara zbog pripadništva kriminalnoj organizaciju u okviru koje su krijumčarali cigarete i prali novac.

Prema naredbi za proširenje istrage, Veljović je 22 i 23. decembra 2020. godine kao savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja Aleksandra Mrkića upozorio da će policija 25. decembra pretresti porodičnu kuću I druge prostorije koje koristi pripadnik Mrkićeve kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Specijalno tužilaštvo tereti Veljovića da je kao direktor Uprave policije Crne Gore i savjetnik Predsjednika Cme Gore za odbranu i bezbjednost imao zadatak da kriminalnoj organizaciji odaje povjerljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja cigareta”.

Da po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzima i po potrebi ne preduzima policijske aktivnosti u skladu sa interesima kriminalne organizacije i obavještava organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije Crne Gore, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora – navodi se u naredbi za proširenje istrage.

Sa druge strane, Veljović je prilikom saslušanja pred tužiocem negirao bilo kakvu povezanost ili pripadništvo u kriminalnoj organizaciji Aleksandra Mrkića, napominjući da je upravo protiv njega vodio više akcija dok se nalazio na čelu crnogorske policije.

Istovremeno, odbacio je kao neosnovane optužbe da je upozoravao Mrkića na policijske akcije iz razloga što nikada nije koristio kriptovani telefon, niti je ikada učestvovao u bilo kakvoj komunikaciji u Skaj aplikaciji.

Veljović je pojasnio da je tip osobe koja ne koristi bilo koji vid elektronske komunikacije putem Interneta niti ima profil na društvenim mrežama.

On je ustvrdio da ne poznaje Muja Nikočevića, da nikada nije ostvario komunikaciju sa tom osobom, osim što mu je poznato ime i prezime iz policijskih dosjea.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …