ABAZOVIĆ: Broj posjeta turista 20 odsto veća nego lani

Premijer Dritan Abazović je, na tematskoj sjednici Vlade o turizmu, kazao da ta grana privrede omogućava u ovom trenutku potpunu održivost Crne Gore i javnih finansija.

“Mislim da se to ranije nije dešavalo ili se sigurno nije dešavalo u ovom obimu. To znači da ostvarujemo prihode koji su dovoljni da bi se oni rashodi, koje ima svaka država, servisirali bez ikakvih problema”, rekao je predsjednik Vlade u uvodnom dijelu sjednice na Biogradskom jezeru.

Abazović je iznio podatak da je u ovom trenutku broj posjeta 20 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Rekao je da se turistička sezona “odvija jako dobro” i da je predsezona bila iznad svih očekivanja. Glavna turistička sezona je nešto iznad 2019. kad je u pitanju broj prosjeta, ali su prihodi značajno veći nego te rekordne godine, ističe Abazović.

“Sve funkcioniše kako treba. I pored povećanih pritisaka na putnu infrastrukturu i elektrodistributivnu mrežu nisu primijećeni značajniji problemi, granični prelazi funkcionišu skoro besprekorno. Zadržavanje na strani Crne Gore je minimalno ili skoro nepostojeće. Ukupni efekti turističke privrede zaključno sa današnjim datumom su iznad optimističkih očekivanja na početku”, naveo je premijer.

abazović posebna sjednica
foto: Vlada Crne Gore/Youtube
Očekuje se, kako je kazao, da avgust “tradicionalno bude najbolji mjesec” i da će se početkom septembra sumirati da je “špic” sezone ispunio očekivanja.

Istakao je i da je posjeta sjeveru države – mjestima poput Žabljaka, Biogradske gore, Kolašina, Plava i drugih mjesta, značajno bolja nego ranije.

Abazović je rekao kako očekuju da se žičara Kotor – Lovćen stavi uskoro u funkciju za turiste.

“To je nekako kruna 43. Vlade, s obzirom da je o toj žičari bilo riječi 30 godina, možda i više. Prošle godine je 13. jula postavljen kamen temeljac, istog datuma ove godine smo imali probnu vožnju. Mislim da sve funkcioniše besprekorno, očekujem da u narednim danima dobijemo i dačan datum kad će žičara biti stavljena u funkciju za posjetioce”, zaključio je Abazović.

Đurović: Crna Gora atraktivno odredište za cijeli svijet
Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da turizam ima multiplikativni efekat na ostale privredne grane i da kretanja na turističkom tržištu diktiraju mnoge druge društvene tokove.

Đurović je rekao da realizaciju ove sezone prate problemi kao “naše visedecenijsko nasljeđe”, a koji se prije svega odnose na infrastrukturu.

“Ovdje mislim na saobraćajne gužve, vodosnabdijevanje i elektrosnabdijevanje, gužvu na graničnim prelazima, ali ovo je minimum onoga što je neko možda očekivao i gdje su bile strijepnje da ćemo imati te probleme. Kao što je premijer rekao, većih problema nemamo”, naveo je ministar.

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …