Lakušić: Imamo dovoljno vode na primorju, kvalitetnija je od Evian koju kupujemo u marketima

U ovom trenutku imamo normalno snabdijevanje primorja vodom, nemamo nikakvih problema, kazao je danas, gostujući u Info plusu na Adria televiziji, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

Imamo dovoljne količine vode, oko 900 litara po sekundi, a potražnja je oko 600 litara na primorju. Nadam se da ćemo ovaj trend zadržati do kraja ljeta. Tu je niz faktora, moramo uzeti obzir da se svaka opština snabdijeva iz svojih izvora, to je oko 1.500 litara u sekundi, a Regionalni vodovod samo daje nedostajuće količine”, istakao je Lakušić.

Kako je dodao, izdašnost vodoizvorišta pada kako se približava avgust i kada je u pitanju izvorište Bolje sestre i kada su u pitanju lokalni vodovodi.

“Ono što smo mi u RV uradili to je da smo u susret sezoni, već u oktobru, stavili u pogon cijeli sistem Regionalnog vodovoda, čija je ispravnost 100 posto, tako da spemno dočekujemo i ostatak sezone”, naveo je Lakušić.

Kada je riječ o izvorištu Bolje sestre, ukazuje da je bilo dosta problema, te da su svi svjesni devastacije koja je napravljena u prethodnih 15 godina.

“Izdašnost je sa 2.600 litara u sekundi dostigla minimum 2021/22. godine na 265 odnosno oko 200 litara u sekundi. Potrebe primorja, od 10. do 20. avgusta, na primorju su 700-800 litara u sekundi. Kada je izdašnost 200 u minusu smo 600 litara, ali mi to nadoknađujemo posebnim zahvatamo gdje zahvatamo sve raspoložive količine vode i uspijevamo nekako da nadoknadimo tu razliku u avgustu”, pojasnio je dodajući da će ove godine sredinom avgusta raditi nasip, te da smatraju da će tako dobiti dodatnu količinu od 50 do 100 litara u sekundi.

Prilikom izgradnje samog RV 2007. godine taj hidrološki miniumum je bio na 1.800 litara u sekundi.

“Uzrok svega toga je nekontrolisano iskopavanje korita Morače, nelegalna ekploataacija koju je radila građevinska mafija, gdje je produbljeno korito Morače ispod dozvoljenih 10 metara nadmorske visine na dva i po metra. Sve je to poremetilo podzemne vode, a samim tim je došlo do devastacije samog izvorišta Bolje sestre”, pojašnjava Lakušić.

No, kako dodaje, na nelegalnu eksploatacija šljunka i pijeska iz korita Morače stavljena je tačka.

“Zahvaljujući odlučnosti i hrabrosti premijera Dritana Abazovića i njegove Vlade. Svako je okretao glavu od tog problema. Stavljena je tačka akcijom koja je sprovedena početkom godine kojom je zaustavljena nelegalna eksploatacija i to se sada vidi i po dotoku vode. Mi smo 18. jula 2022. godine imali 600 litara u sekundi, a ove godine imamo 900 litara”, rekao je.

Zabrinjava ga, kaže, što se i dalje u Morači nalaze postojenja i deponovani materijali.

“Moja preporuka bi bila da izađu iz korita rijeke Morače i da ne provociraju jer će biti odgovora države. U prethodnih 15 godina smo imali direktnu vezu onih koji su devastirali korito, koji su napravili ekocid, sa onima u vrhu vlasti”, naveo je Lakušić.

Potrebno je, ocijenio je, 100 do 120 godina da bi se to prirodno vratilo u prvobitno stanje.

“I ono što mogu reći – radi se o kvalitetu vode A1 koja je boljeg kvaliteta nego voda Evian koju kupujemo u marketima, to je velika privilegija”, naglasio je Lakušić.

Istakao je i da je, kada je došao u Regionalni vodovod 2021, zatekao kompaniju u minusu od 200.000 eura, a u ovoj 2023. su imali neto dobit od 800.000 eura.

“Smanjeni su izdaci… Za reprezantaciju su nula, službena putovanja su nula, moj telefonski računi – takođe nula”, zaključio je Lakušić.

ADRIA

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …