Predsjednik Milatović traži uvođenje obaveznog vojnog roka

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović zalaže se za uvođenje obaveznog vojnog roka i povratka regrutacionog sistema, saznaje portal BiznisCG iz više izvora.

Prema tim podacima, predsjednik Milatović se razgovoru sa državnim vrhom otvoreno založio za to rješenje, dok je Vlada na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem veoma rezervisana prema tom prijedlogu.

“Mislim da u Vladi nema rasoloženja za tako nešto. Od svih članica NATO samo Grčka ima sistem obaveznog služenja vojnog roka. Ne vjerujem da bi javnost blagonaklono gledala na taj prijedlog”, kazao nam je izvor.

U Crnoj Gori je do 2006. godine važio naslijeđeni sistem obaveznog vojnog roka. Vojni rok je u bivšoj Jugoslaviji trajao od pola godine do tri godine, s tim da je najduže ostao sistem po kome je vojni rok trajao godinu dana.

Nakon sticanja nezavisnosti, Crna Gora je profesionalizovala vojsku i procjena je da trenutno Crna Gora ima oko 2.000 profesionalnih vojnika.

U slučaju povratka obaveznog vojnog roka, procjenjuje je se da bi broj punoljetnih muškaraca koji bi stasali za vojnu službu iznosio oko 3.120, ali je veliko pitanje kako bi javnost, zbog ranijih negativnih konotacija, reagovala na uvođenje obaveznog vojnog roka od 6 do 9 mjeseci.

DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA

Trenutno, u Crnoj Gori postoji institucija dobrovoljnog služenja vojnog roka kao jednog od modela osposobljavanja za službu u Vojsci.

Ministarstvo odbrane u sklopu priprema za odbranu organizuje dobrovoljno služenje vojnog roka, kao vid obuke za sticanje neophodnih znanja vojnih obveznika za obavljanje dužnosti u jedinicama Vojske, u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.

Prijem vojnih obveznika na dobrovoljno služenje vojnog roka vrši se po osnovu javnog oglasa koji raspisuje ministarstvo. Prijavljeni kandidati, koji ispunjavaju uslove oglasa, upućuju se na provjeru zdravstvene i psihološke sposobnosti za službu u Vojsci, i ako zadovolje sve uslove pozivaju se na tromjesečnu vojnu obuku.

SAVJET

Podsjetimo, predsjednik Milatović predsjedavao je u četvrtak sjednicom Savjeta za odbranu i bezbjednost. U zvaničnom saopštenju nije bilo riječi o mogućem povratku obaveznog služenja vojnog roka.

Savjet je usvojio Izvještaj o stanju u Vojsci za 2022. godinu, kao i izvještaji o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i međunarodnim vježbama u 2022. godini.

“U zaključku je konstatovano da su pripadnici Vojske Crne Gore na vježbama u 2022. godini značajno unaprijedili taktike, tehnike i procedure iz domena izvođenja operacija u urbanoj sredini, u uslovima kompleksnih prijetnji, operacija podrške miru, kao i pomorskih operacija. Kao ključni izazov predstavnici Vojske istakli su nedostatak vježbovno strelišnog poligona na kojem bi se realizovala taktička uvježbavanja i vježbe sa bojevim gađanjima jedinica ranga čete/bataljona. Savjet za odbranu i bezbjednost predložio je da se u planu bužeta za 2024. godinu povećaju izdvajanja za modernizaciju jedinica i povećanja zarada zaposlenih u Vojsci Crne Gore”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Miatović je nedavno pobijedio na predsjedničkim izborima, sa najvećom podrškom u istoriji od preko 221.000 glasova.

P. ZEČEVIĆ

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …