Herceg Novi: Gostiju za tri odsto manje nego prošle godine

Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije (TO) Herceg Novi u gradu pod Orjenom u špicu turističke sezone boravi 28.075 gostiju što je, kako naglašavaju, za tri odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine.– Najveći broj gostiju, njih 27.405 su inostrani. Dominiraju gosti iz Srbije, potom iz Bosne i Hercegovie, a zatim Rusije, Njemačke, Poljske, Ukrajine i Švedske. Za boravak u hotelima odlučilo se 6.434 gosta, što je čak sa 12 odsto manje nego lani.Odmor u domaćinstvima, odabralo je 21. 572 turista, neznatno manje u odnosu na prošlu godinu.U autokampovima je svega 69 prijavljenih gostiju, odnosno 22 odsto manje, nego u uporednom periodu 2022.godine – saopštavaju iz lokalne Turističke organizacije.

Ove sezone uplovljava samo jedan turski gulet

Ove sezone imamo samo jedan turski gulet, od dvije kompanije sa kojima smo sarađivali. On dolazi jednom sedmično. Takođe, turistički brodovi iz okruženja ne rade u punom kapacitetu, a dolazilo je do prije korone po devet brodova. Sada je to najviše dva do četiri dnevno. Ne znamo što je razlog za izostanak turističkih brodova, da li izmijenjena klijentela u hotelima i nedostatak turista iz Rusije i Ukrajine? Trebalo bi da to nadomjestimo plovilima koji su na stalnom boravku i čarterima – kaže direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom.

Inače, u Herceg Novom pad broja turista u špicu sezone, vidljiv je golim okom.Plaže nisu popunjene, lokali još manje. Vreve bude između 21 i 23 časa, no i tada većinom je riječ o šetačima. Platežna moć gostiju ali i visoke cijene u vanpansionu, kako kažu turistički poslenici grada, uzimaju danak. Smatraju da je pad gostiju i veći, s obzirom na iskustvo da veliki broj gostiju ipak ostane ” ispod radara”, odnosno bivaju neprijavljeni. Isti slučaj je i sa Gradskom lukom, koja se ne može pohvaliti niti bijelim jedrima nautičara, niti brojem turističkih brodića.

DAN

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …