Spajić bez konkretne ponude za Kneževića i Mandića

Odvojenim razgovorima sa predstavnicima Koalicije „Za budućnost Crne Gore“ i Demokrata, lider najjače poslaničke liste, Pokreta ,,Evropa sad“ Milojko Spajić, počeo je juče i formalne pregovore o formiranju buduće izvršne vlasti.

Tokom jučerašnjeg razgovora, kako su medijima rekli učesnici sastanka, nije bilo riječi o raspodjeli resora, već isključivo o principima na kojima bi počivala buduća vlada, a koje je PES u srijedu dostavio potencijalnim partnerima.

BEZ PONUDE
Prema nezvaničnim ali pouzdanim informacijama našeg lista Spajić tokom jednosatnog razgovora sa Mandićem i Kneževićem nije pomenuo bilo kakvu konkretnu ponudu o resorima u vladi.

Spajić je nakon uopštenog predstavljanja principa odmah tražio izjašnjenje o platformi a Mandić i Knežević su saopštili da je prihvataju. Dogovor je da se razgovori nastave narednih dana, a Spajić nije niti jednom riječju pomenuo da li vidi ZBCG u Vladi, rekao je izvor Pobjede.

Da nije bilo konkretnih razgovora rekao je i lider Nove Andrija Mandić.

Nijesmo se danas dogovorili, ali želimo da vas obradujemo jer želimo da dođemo do dogovora – rekao je Mandić.

Naglasio je, ipak, da je za ZBCG prihvatljiva platforma PES-a.

Oni moraju da završe razgovore sa kolegama iz drugih stranaka sa kojima planiraju da formiraju vladu. Vjerujemo da će to sve biti dobro. Želimo da se što prije dođe do dogovora, da Crna Gora dobije vladu i da idemo naprijed – rekao je Mandić.

PRINCIPI
Da je za ZBCG prihvatljivo svih deset principa PES-a za formiranje buduće vlade, potvrdio je i drugi lider te koalicije Milan Knežević.

Danas su i zvanično počeli pregovori na kojima smo se sa predstavnicima PES-a saglasili da su nam prihvatljivi principi koje su uputili. Očekujemo nastavak razgovora oko formiranja vlade – kazao je Knežević, ističući, takođe, da tokom jučerašnjih razgovora nije bilo riječi o podjeli resora u budućoj vladi.

  • Pričali smo samo o principima na kojima bi počivala vlada – rekao je Knežević.

Nezvanična saznanja Pobjede govore da će ZBCG na osnovu principa tokom pregovora tražiti mjesto predsjednika parlamenta i najmanje četiri jaka ministarstva jer im to po izbornom rezultatu pripada. Nijesu željeli to da saopšte na prvom sastanku, već su čekali da Spajić ,,otvori karte“ što se nije desilo.Takav scenario bi mogao da iskomplikuje pregovore jer Demokrate ne žele da se odreknu funkcije predsjednika parlamenta

Principi koje je utvrdio PES prihvatljivi su i za Demokrate, čiji je lider Aleksa Bečić, nakon sastanka sa Spajićem, ocijenio da su oni kompatibilni sa programskim načelima te partije.

Crna Gora mora da ima jaku, stabilnu i reformsku vladu koja će da počiva na tim principima. Vidjećemo u dogovoru sa kolegama i kandidatom za mandatara šta su sljedeći koraci – poručio je Bečić.

Bečić je zaključio i kako je jučerašnji sastanak još jednom potvrdio „perfektnu saradnju“ Demokrata i PES-a.

Iz PES-a je naknadno saopšteno da će već danas zvanični pregovori biti nastavljeni sa predstavnicima Socijalističke narodne partije, Albanskog foruma, Albanske alijanse i Hrvatske građanske inicijative.

PES ostaje otvoren za dogovor i sa drugim političkim subjektima, koji dijele prioritetne ciljeve i viziju Crne Gore, kao bogate, pomirene i evropske države svih njenih građana – saopšteno je iz tog pokreta.

Navode i da su jučerašnji razgovori sa rukovodstvom ZBCG i Demokrata protekli u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi, sa zajedničkim zaključkom da je Crnoj Gori što hitnije potrebna nova stabilna vlada, koja će biti u potpunosti posvećena poboljšanju standarda građana, ubrzanju evropskih integracija i odlučnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na sastancima je konstatovano da su za sve strane prihvatljivi prinicipi koje je nedavno usvojio i predložio PES, te da oni treba da predstavljaju temelj buduće saradnje – zaključuje se u saopštenju Pokreta ,,Evropa sad“.

Bošnjačka stranka razočarana u Spajića: O podjeli resora tek kada dobije mandat
Iz Bošnjačke stranke je Pobjedi kazano da se neće oglašavati dok se ne vidi ishod pregovora Spajića sa ZBCG i ostalima.

Podsjetili su na oficijelan stav stranke da će sa ,,Spajićem razgovarati naredne sedmice kada prouče principe ali da zvanični razgovori o konkretnoj podjeli resora mogu uslijediti tek kada Spajić dobije mandat“.

Izvor Pobjede, blizak samom vrhu Bošnjake stranke, kazao je da je ponuda Spajića za BS više nego ponižavajuća i neprihvatljiva, jer im je, iako je to bilo dogovoreno, u posljednji momenat saopšteno da ne mogu preuzeti MVP.

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …