Stanje u NP Durimitor pod lupom UNESCO-a, zabrinutost zbog projekta Buk Bijela

Stanje očuvanosti Durmitora biće jedna od tačaka na sjednici Komiteta UNESCO za svjetsku baštinu u septembru u Saudijskoj Arabiji, imajući u vidu planiranu izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela i potencijalno vrlo štetan uticaj u tom pogledu, saznaje Portal RTCG. Crna Gora je informisala UNESCO da bi ako projekat bude realizovan moglo doći do dalekosežnih posljedica na životnu sredinu Crne Gore, ali i ugrožavanja Nacionalnog parka Durmitor, kao UNESCO baštine.

Komitet za svjetsku baštinu UNESCO prati stanje očuvanosti mjesta svjetske baštine i odlučuje o novim nominacijama.

Ove godine, biće održan u Saudijskoj Arabiji u septembru, kada se očekuje da stanje očuvanosti Durmitora bude jedna od tačaka agende. Imajući u vidu sve procese koji su se tokom prethodnog perioda dešavali u vezi projekta Buk Bijela, za očekivati je da odluka Komiteta obuhvati i ovo pitanje, rečeno je portalu RTCG.

Odluke Komiteta su obavezujuće za države članice.

UNESCO, organizacija UN, tražio je ranije od stručnjaka iz Crne Gore i BiH da zajednički pristupe ovoj temi.

Polovinom 2021. godine, direktorica UNESCO Centra za kulturnu baštinu Mečtild Rosler zatražila je od bosanskohercegovačkih institucija da se odrede u vezi sa informacijama o postavljanju kamena temeljca za izgradnju brane na Drini nizvodno od Nacionalnog parka Durmitor u Crnoj Gori. Rosler je to zatražila u pismu Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u vezi sa projektom izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini.

BiH je potom pozivala na poštvanje međunarodnih pravila i izjavila “da ne preduzima bilo kakve mjere koje bi mogle ugroziti kulturno ili prirodno naslijeđe u državama potpisnicama Konvencije”.

U Foči, opštini na istoku BiH, maja 2021. godine položen je kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini.

Imajući u vidu interesovanje UNESCO za ovo pitanje, delegacija Vlade Repiblike Srpske, predvođena pomoćnikom ministra energetike Milanom Baštincem juče je u Parizu, u sjedištu UNESCO-a održala radni sastanak sa direktorom za svjetsko nasljeđe Lazarom Asomom vezano za spor oko potencijalnog narušavanja zaštićenog područja Durmitora u Crnoj Gori. Do narušavanja bi, po navodima Crne Gore, došlo izgradnjom Hidroelektrane Buk Bijela.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …