Ribari najavljuju blokadu, Morsko dobro preuzimanje

Zbog nedostatka kvoruma ni na sjednici Skupštine opštine Budva koja je održana u utorak nije donijeta odluka o vraćanju Luke gradu. Zbog toga ribari najvaljuju njenu blokadu od petka, svakog dana na po sat vremena. Iz Morskog dobra poručuju da će preuzeti Luku, na isti način na koji su to uradila sa trajektom i tivatskim pristaništem Pine.

Luka Budva, u srcu grada a već duže od dvije decenije u tuđem vlasništvu, nedostupna turistima ali i mještanima. Iz Vlade su se početkom marta pohvalili da je vraćaju u opštinske ruke, no četiri mjeseca kasnije odluka je i dalje samo na papiru. Šansa da odluka postane stvarnost propuštena je juče neodržavanjem sjednice lokalne skupštine, zbog nedolaska odbornika.

“Nijesmo bili u prilici da realizujemo taj javni interes, odnosno zadovoljimo interese građana Budve jer kao što je poznato više od 20 godina se čeka na zadovoljenje te pravde. Postojali su brojni protesti, zahtjevi građana, ali je neko danas ostao imun na te zahtjeve. Šta je u pitanju, mislim da treba da odgovaraju građanima ali i cijeloj crnogorskoj javnosti”, kazao je predsjednik SO Budva Nikola Jovanović.

A protest su najavili lokalni ribari, za čije barke godinama nema mjesta u Luci ili su traženi milionski iznosi za vez na godišnjem nivou. Ukoliko država ništa ne preduzme, od petka će blokirati ulaz brodova, jer je stanje u marini, kažu, postalo haotično.

“A to je anarhija. Znate šta znači anarhija – kad se niko ne pita i kad svako može da radi šta hoće. Na referendumu bi 98 odsto građana reklo da Luka treba da se vrati gradu, zato što je zakupac bio nekorektan – zabranio je da se vežemo, stavio je svuda nekakve rampe, to je jednostavno bilo čisto privatna svojina”, kazao je predsjednik Udruženje ribara “Sveti Nikola” iz Budve Branko Vujičić.

Anarhija bi mogla biti zaustavljena ukoliko Morsko dobro preuzme upravljanje Lukom, što su i najavili obzirom da opština nije ispunila svoje obaveze nakon potpisivanja sporazuma, po modelu po kojem su preuzeli i trajekt kao i pristanište Pine.

“Samim tim su se stekli uslovi da dođe do raskida, s obzirom da nijesu ušli u posjed Luke Budva i da nijesu izmirili obavezu prema Morskom dobru, i da ne postoji tamo servis adekvatan, mi ćemo vjerovatno u narednim danima preuzeti konkretne korake, formalno pravene prirode ali i konkretizovati to kroz ulazak u Luku”, kazao je predsjednik UO Morskog dobra Blažo Rađenović.

A iz američke kompanije Stretex grup, koja upravlja marinom od 2014. godine, ranije su saopštili da je njihov ugovor o korišćenju Luke Budva i dalje na snazi. Do konačne odluke, ribari će svakoga dana blokirati luku na po sat vremena a njeni ljubitelji gledati u katanac na kapiji.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …