DAN: Koalicija Za budućnost Crne Gore ulazi u Vladu, Bošnjačka stranka otpada

Na današnjem razgovoru Pokreta Evropa sad (PES) i Koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), kako portal Dan nezvanično saznaje, bilo je riječi o mogućnosti da ova koalicija bude dio buduće, 44. vlade Crne Gore, čiji bi predsjednik bio Milojko Spajić.

Prema našim saznanjima, Pokretu Evropa sad je bila potrebna potvrda od Koalicije ZBCG da prihvataju deset principa PES-a o radu buduće vlade.

Kako saznajemo, to nije sporno za Koaliciju Za budućnost Crne Gore.

Preokret se desio pošto je Bošnjačka stanka insistirala da „dobije“ ministarstva vanjskih poslova i obrazovanja. Spajić je čvrst da vanjske poslove zadrži PES, dok su protiv toga da BS dobije Ministarstvo obrazovanja koalicioni partnerin Spajićeve partije. Čak su, prema našim nezvaničnim saznanjima, Novska lista, Ujedinjena i Civis nagovještavali da neće podržati vladu ako se to dogodi.

Spajić je o svemu juče obavijestio zapadne partnere koji su shvatili probleme sa kojima se suočava i iskazali razumijevanje da koalicija Zajedno za budućnost CG uđe u vladu, pod uslovom da prihvataju 10 principa PES-a.

Spajić je konsultovao i vrh svoje partije, i većina je bila protiv toga da Bošnjačka stranka pod uslovima koje je nametnula uđe u vladu.

U političkoj javnosti nezvanično se spekulisalo da je ovakav način pregovaranja BS pod direktnim uticajem Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista.

Prema nezvaničnim informacijama, Bošnjaci su čvrsto stajali uz stanovište da imaju i Ministarstvo vanjskih poslova, što je bilo neprihvatljivo za Pokret Evropa sad i Milojka Spajića.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …