Policija se oglasila o tome šta bi mogla biti misteriozna kupola pronađena na plaži

Australijska policija danas je saopštila da je izgledno da je metalna kupola, pronađena na zapadnoj obali zemlje, svemirski otpad.

Misteriozna kupola je pronađena na plaži u Green Headu koji je 250 kilometara sjeverno udaljen od grada Pertha. Izazvala je veliku zainteresiranost australske javnosti. Pojavilo se više teorija o tome o kakvom je predmetu riječ i kako je dospio na plažu.
Policija vjeruje da je to otpad iz svemira, a istu pretpostavku ima Australska svemirska agencija. Prostor oko kupole je osiguran, jer je prvobitno okarakterisana kao opasnom. Kasnije je utvrđeno da ne predstavlja opasnost po ljude.

“Predmet bi mogao biti iz stranog svemirskog lansirnog vozila i u kontaktu smo s kolegama iz drugih država kako bismo došli do više informacija”, saopćila je jučer Australska svemirska agencija.

S obzirom na to u kakvom je stanju kupola, djeluje da je duže vrijeme bila u moru. Policija je ranije objavila da je malo vjerovatno da je bila dio komercijalnog aviona.

Alice Gorman s Univerziteta Flinders u Adelaideu je kazala da je kupola vjerovatno bila dio rakete koju je lansirala Indija. Prilikom lansiranja rakete u svemir, pojedini njeni dijelovi padaju na Zemlju, prenosi CNN.

KLIX

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …