Uljarević: (Ne)dobronamjerni uticaji na sastav Vlade

U Crnoj Gori na djelu je “cjenkanje”, poput onog na pijaci, po pitanju podjela pozicija unutar buduće Vlade, a ne ozbiljni pregovori u čijem fokusu je politika koja bi državu vodila demokratskim reformama i Evropskoj uniji, ocijenila je za Radio Slobodna Evropa Daliborka Uljarević, direktorica nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje.

Formalan početak pregovora o formiranju buduće Vlade, očekuje se ove sedmice, nakon što su proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

To je najavio Pokret Evropa sad koji je osvojio najviše poslaničkih mjesta u crnogorskom parlamentu, a negov lider Milojko Spajić slovi za mandatara za sastav nove Vlade.

S kim će pregovarati Spajić?

Nakon parlamentarnih izbora Milojko Spajić je odbacio mogućnost da će o novoj Vladi pregovarati sa onim subjektima za koje smatra da su zloupotrebljavali institucije.

Prije svega, Demokratska partija socijalista, koja je vladala do 2020. godine i koju optužuje za korupcionaške afere. Takođe, kao potencijalnog partnera odbacio je i Građanski pokret Ura odlazećeg premijera Dritana Abazovića.

Abazović je Spajića u predizbornoj kampanji povezao sa takozvanim kraljem kriptovaluta Do Kvonom koji se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori.

Spajić je to nazvao zloupotrebom institucija u predizborne svrhe.

Potencijalni partneri Pokreta Evropa sad su Demokrate, manjinske nacionalne stranke, a pregovaraće i sa strankama bivšeg proruskog Demokratskog fronta.

Daliborka Uljarević ukazuje na heterogenost budućih saveznika.

Kako kaže, njihove političke razlike postale su očiglednije nakon što je DPS oboren s vlasti.

– Kada su poslali DPS u opoziciju otvoreno je more razlika među dojučerašnjim saveznicima koji su to savezništvo do skoro vještački održavali na bazi Đukanovića na mjestu predsjednika države. Njegovim odlaskom su do kraja ogoljene te razlike ali i u mnogim slučajevima nedostatak progresivnih politika – kaže Uljarević.

Lider DPS Milo Đukanović je napustio mjesto predsjednika stranke nakon što je izgubio na predsjedničkim izborima početkom aprila.

Uljarević je mišljenja da je vlast, koja je došla nakon DPS-a, neemancipatorska:

– I to je problem koji se reflektuje kroz proces formiranja nove vlade. Na djelu imamo sve loše prakse koje su bile karakteristične za DPS. I sada imamo cjenkanje kao na pijaci oko ministarskih pozicija, a ne ozbiljne pregovore u čijem fokusu su politike i principi koji bi nas evropeizirali – navela je ona.

Uticaj spoljnog faktora na izbor Vlade

Stranke bivšeg Demokratskog fronta očekuju dijalog o formiranju nove vlasti sa Pokretom Evropa sad, saopšteno je nakon proglašenja konačnih izbornih rezultata.

Prosrpske stranke Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića očekuju da se vlast formira “na osnovu izborne volje građana”.

Koalicija stranaka bivšeg Demokratskog fronta treća je po snazi izborne liste.

Oni ne žele da se ponovi situacija iz 2020. godine kada je, nakon izbora došlo do formiranja Vlade koju je Demokratski front podržao u parlamentu bez dodijeljenog ijednog ministarstva.

Međutim, za Sjedinjene Američke Države, stranke bivšeg Demokratskog fronta nisu partneri.

To je krajem juna saopštila ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke za Glas Amerike:

– Govorimo konkretno o nekadašnjem Demokratskom frontu, sada koaliciji ‘Za budućnost Crne Gore’, koja ne dijeli naše evropske vrijednosti, ciljeve koje smo kao SAD jasno zacrtali. Mi ih ne doživljavamo kao partnere – rekla je ona.

I evropske diplomate su poručile da Vlada mora biti “kredibilno proevropska”.

Vučić i Dačić lobiraju za stranke bivšeg DF-a

Na drugoj strani najviši zvaničnici Srbije očekuju da stranke Mandića i Kneževića budu dio buduće Vlade. Odnosno predsjednik Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić su izrazili zabrinutost ukoliko u budućoj Vladi Crne Gore “ne budu Srbi”.

Partije rasformiranog Demokratskog fronta i Vučićeva Srpska napredna stranka su godinama unazad partnerske. Između ostalog, Milan Knežević je govorio u Beogradu na skupu podrške Vučićevoj politici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je ocijenio da je “formiranje nove crnogorske vlade završeno i da će Srbi, za razliku od Bošnjaka, dobiti šipak”.

Oglasio se i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ocjenom da će nova Vlada Crne Gore, bez Srba u njoj, značiti da se negativan odnos prema Srbima nastavlja.

– Loša vijest će da bude ako nova vlada Crne Gore bude bez Srba kojih ima oko 30 odsto u toj zemlji. To je loša poruka da će se negativan odnos prema Srbima nastaviti – rekao je Dačić u intervjuu za beogradsku Politiku.

Pokret Evropa sad je najavio da će na razgovore pozvati lidere koalicije “Za budućnost Crne Gore Andriju Mandića i Milana Kneževića.

Uljarević smatra da postoji mnogo uticaja van Crne Gore vezanih za formiranje nove Vlade. Kako kaže, ima dobronamjernih, koje stižu sa evropskih adresa ali i onih drugih, iz susjedne Srbije, a kroz njih i iz Rusije:

– Osnovni interes ovakvih uticaja je da nas uspore na putu integracija u EU, što su do sada značajno i uspjeli. Svi koji sada pregovaraju o formiraju Vlade treba da imaju na umu činjenicu – da građani Crne Gore većinski podržavaju pristupanje EU – rekla je Uljarević.

Kako navodi, ta vrsta inženjeringa koja dolazi iz Beograda nije usmjerena ka revitalizaciji procesa evropskog puta:

– U Evropsku uniju se ne može ići s onim akterima koji osporavaju temelje Unije – ističe Uljarević.

S druge strane, apeluje, da treba obratiti pažnju na poruke sa zapadnih adresa.

Evropska unija je pozvala političke aktere u Crnoj Gori da što prije konstituišu novi parlament i formiraju Vladu koja će, kako su u zajedničkoj izjavi naveli visoki predstavnik Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji, biti sposobna da u najkraćem roku pokrene reforme vezane za pristupanje Uniji.

RSE

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …