Crna Gora ima samo jedan avion za gašenje požara iz vazduha

Za gašenje požara iz vazduha zasad imamo samo jedan avion, dok su dva na popravci. Jesmo li spremni za požarnu sezonu provjerili smo u Direktoratu za zaštitu i spašavanje. Sve institucije su, kažu, u pripravnosti, ali za gašenje požara iz vazduha za sada imamo samo jedan avion. Uprkos tome, nadaju se da će uz pomoć susjeda i Evropske unije, ali i savjesno ponašanje građana i turista, uspjeti da izađu na kraj sa svim mogućim požarima.

Najave temperature preko 40 stepeni za naredne dane alarmirale su i službe zaštite i spašavanja u svim opštinama.

Dobijamo povratne informacije da ono sa čim oni raspolažu da su već stavili u stanje pripravnosti te da se što se tiče tehničkih sredstava provjerava sposobnost i ispravnost njihovog stanja, navodi za TVCG Miodrag Bešović iz Direktorata za zaštitu i spašavanje.

A raspolažemo sa više od 200 vozila i 600 vatrogasaca. Iako je prošle godine bilo najteže gašenje požara iz vazduha ni ovu sezonu ne dočekujemo mnogo spremniji.

U ovom trenutku imamo jedan avion er traktor i on je trenutno na godišnjem servisu i to se radi tu kod nas. I taj vazduhoplov je u funkciji za par dana, kazao je Bešović.

Preostala dva su na popravci, a kada će biti završena teško je precizirati jer zavisi od procedura na koje, kako kažu, država ne može uticati. Uprkos tome tvrde da nemarazloga za paniku jer u slučaju požara širih razmjera Crna Gora kao član Civilne zaštite Evropske unije može računati na pomoć međunarodnih partnera ali i susjeda.

Ne mogu da kažem da je situacija idelna ali se nadam da ćemo sa onim što raspolažemo uspjeti da se izborimo sa izazovima koji su pred nama, ističe Bešović.

Da bi tako i bilo iz MUP-a apeluju na građane i turiste da ne pale vatru naotvorenom.

Apelujem na građane koji nekad pale i svoju šumu da bi bio bolji rod pečurki da to nema smisla i da neku njihovu zaradu od hiljadu dvije naprave štetu od 100 hiljada eura, a da pri tome ugroze i živote i imovinu građana ali i vatrogasaca i ljudi koji se bave gašenjem požara, navodi Bešović

A gašenje požara ove sezone, kako očekuju u MUP-u, olakšaće im i nedavno usvojeni zakon koji predviđa zabranu gradnje u naredne tri decenije na opožarenim mjestima.

DAN

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …