ĆETKOVIĆ: Zatvaranje kladionica i kazina nije rješenje, kockanje će preći u sivu zonu

Direktor Uprave za igre na sreću Andrija Ćetković istakao je u razgovoru za Portal RTCG da se posljedice koje izaziva kockanje ne mogu rješavati ukidanjem kocke, jer ona će neminovno preći u sivu zonu što se, ukazuje, može jasno vidjeti u bliskom okruženju. To je kazao nakon što je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj poručio da će u pregovorima za formiranje nove Vlade, za Albanski forum i njega lično, posebna i veoma važna tema biti potpuno zatvaranje kladionica i kazina.

Ćetković kaže da je to veoma interesantan zahtjev jednog od mogućih konstituenata nove izvršne vlasti.

“Pomalo čudno da se na ovaj način dovodi u pitanje formiranje Vlade, tim prije što gospodin Đeljošaj mora znati da jedan broj privrednih subjekata, koji nije tako mali, ima koncesije za priređivanje igara na sreću i da se koncesije ne mogu tako lako prekinuti bez štete za državu. Ne manje je čudno da se traži ukidanje kladionica i kazina, kada znamo da je u susednoj nam državi taj čin izazvao bujanje nelegalnog tržišta u ovoj oblasti te je na taj način država izgubila prihode i mogućnost kakve takve kontrole u ovoj oblasti. Za mene bi bilo mnogo prihvatljivije i svakako korisnije za društvo i državu da se na ovu oblast više obrati pažnja u smislu zakonske regulative i kontrole”, ocijenio je Ćetković.

On je posebno naveo da se Uprava za igre na sreću, odkad je on na njenom čelu, zdušno zalagala da se inspektori za igre na sreću ponovo vrate u okvir ove uprave.

“Jer smatramo da bi na taj način kontrola priređivača igara na sreću uz punu sinergiju dala bolje rezultate u u ovoj oblasti. Svakako, neophodno je donijeti i novi Zakon o igrama na sreću, na kome je rad počeo od 2012.godine, jer je važeći koji je na snazi od 2004. godine prevaziđen u dobroj mjeri. Uz unapređenje ISONIS nadzornog državnog sistema, mislim da bi se ova oblast dovela prilično u red. Svakako, posljedice koje izaziva kockanje ne mogu se rješavati ukidanjem kocke, jer ona će neminovno preći u sivu zonu, što se može jasno vidjeti u bliskom okruženju. Tako da bi se ovom problemu moralo prići mnogo suptilnije i uz mnogo takta pokušati ispraviti devijacije koje nesređenost u ovoj oblasti mogu izazvati. I za to je neophodna aktivnost skoro svih segmenata društva”, poručio je Ćetković.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Linija Budva – Dubrovnik od 29. juna

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici odluku kojom je definisano da Luka Budva dobija …