Ekonomija Crne Gore imaće najveći rast u regionu

Crnogorska ekonomija imaće ove godine najveći rast u regionu, od 3,5 procenata.

To je prognoza Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, prema kojoj će naša privreda iza sebe ostaviti Kosovo, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, te Srbiju, čijoj ekonomiji se predviđa najniži rast od 1,3 odsto.

Do ove prognoze ne iznenađuju, kaže aktuelni ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Prema najnovijim prognozama ekonomskih instituciija i instituta, rast crnogorske ekonomije će biti među najvećim i u Evropi. Zamajac daljeg privredog rasta koji je ostvaren u prvom kvartalu, od 6,1 odsto, i snažan rast turističkog prometa je doveo do povećanja opšteg nivoa privredne aktivnosti, dok se bilježi rast i ukomplementarnim djelatnostima kao što su trgovina, transport i druge uslužne djelatnosti, rekao je Đurović za TVCG.

Đurović naglašava i da je u na privremenom boravku u našoj zemlji značajan broj stranihdržavljanja, čija se potrošnja registruje i, kako kaže, predstavlja šansu zadomaću privredu.

A da je potrošnja, kako stranaca, tako i domaćeg stanovništva, imala ključni uticaj narast privrednih aktivnosti, smatraju ekonomisti.

Ekonomista Mirza Mulešković smatra da je najveći doprinos ovakvom rastu BDP-a imalo povećanje potrošnje stanovništva, što je prisutno od prošle godine kada smo imali poresku reformu.

DAN

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …