Desetine mačaka zaražene ptičijim gripom

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je širom Poljske više desetina mačaka zaraženo ptičijim gripom, ali, kako se navodi, nema oboljelih među ljudima i stepen rizika za oboljevanje ljudi je nizak.

U saopštenju SZO se navodi da je ovo prvi put da je u jeku globalnog širenja novog soja virusa H5N1 prijavljen ovoliki broj mačaka zaraženih ptičjim gripom na tako širokom geografskom području, prenosi AP.

Iz SZO je potvrđeno da su krajem prošlog mjeseca poljske vlasti obavijestile zvaničnike zdravstvene organizacije UN o neobičnom uginuću više od 45 mačaka u 13 regiona Poljske, kao i da je tokom prošlonedjeljnog testiranja potvrđeno da je još 29 mačaka u Poljskoj zaraženo virusom H5N1.

Od juna, najnovija varijanta H5N1 prijavljena je kod ptica i drugih životinjskih vrsta u Aziji, Africi, Evropi i Americi, a iz SZO je saopšteno da je od 2020. godine prijavljeno desetak slučajeva ove infekcije kod ljudi.

Naučnici se brinu da bi sve veći broj slučajeva H5N1, posebno kod životinja koje imaju česte kontakte sa ljudima, mogao da dovede do mutacije virusa koji bi lako mogao da se širi među ljudima i izazove još jednu pandemiju.

Tanjug

Provjerite slična mjesta

Putin Zapadu: “Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene”

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da …