ASP: Crnoj Gori prijeti novi arbitražni spor od najmanje 34,3 miliona eura

Zbog posla na Luštici i zaključenih ugovora koji su sklopljeni drastično na štetu javnog interesa državi Crnoj Gori prijeti novi odštetni arbitražni spor od najmanje 34,3 miliona eura, uz izmaklu dobit koja bi se mogla mjeriti i do 100 miliona eura, pokazuju podaci u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP). Država i investitor su dogovorili da u slučaju spora postoji nadležnost Londonskog suda za međunarodnu arbitražu.

Zbog posla, kojeg je na štetu javnog interesa svojevremeno ugovorila vlada Demokratske partije socijalista (DPS), a nove vlasti se suočile sa njegovim posljedicama, državi Crnoj Gori prijeti novi odštetni arbitražni spor od najmanje 34,3 miliona eura, uz izmaklu dobit koja bi se mogla mjeriti i do 100 miliona eura, ili i više. Radi se o poslu dugoročnog zakupa na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica sa obavezom izgradnje ekskluzivnog turističkog kompleksa, koji je zaključen na jesen davne 2009. godine, odnosno prije punih trinaest i po godina, a da strani zakupac, čije je stvarno vlasništvo sakriveno na of-šor zonama, nije realizovao ugovorne obaveze”, ocijenili su iz ASP-a.

Strani zakupac bio je konzorcijum firmi “Nortstar“ iz Podgorice i Ekvest Kapital Limited, registrovane na Kanalskim ostrvima, pod jurisdikcijom Ujedinjenog Kraljevstva. Na toj destinaciji se kriju stvarni vlasnici, naveli su iz ASP-a.

Iza „Nortstara“ je „Montrose Development“, registrovan u Holandiji, čiji je osnivač firma sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, još jedne of-šor zone.

“Lokacija je izdata u dugoročni zakup na nevjerovatnih 90 godina. A iako je inostrani zakupac još tokom tenderskog postupka iskazao spremnost da učestvuje u gradnji infrastrukture na Luštici i tvrdio da ima novac za turistički resort od minimalnih 210 miliona, ugovorom je Vlada obavezala Opštinu Herceg Novi da prvo sagradi komunalnu infrastrukturu, što je definisala kao prethodni uslov za stupanje ugovora na snagu, a sa pravom na naknadu štete zakupcu ako se to ne desi. Kako opština Herceg Novi nije imala novca da razvoj lokalne samouprave podredi interesima stranog zakupca, a on je sa druge strane mogao uložiti u gradnju komunalne infrastrukture, pa da mu se kasnije vrati uložena suma, ali očito nije imao obezbijeđene finansije, tokom prethodnih godina su zaključeni aneksi ugovora, koji su još drastičniji na štetu javnog interesa”, smatraju u ASP-u.

Oni navode da je tako propisana dodatna obaveza za gradnju putne infrastrukture kroz Lušticu, dok je zakupnina oslobođena plaćanja PDV-a, a što je, vjeruju, sve na štetu državne kase i građana.

“U isto vrijeme je minimalna investiciona obaveza stranog zakupca smanjena sa 210 miliona eura na 80 miliona, a on je prije par godina saopštio da je zaključio ugovor sa hotelskom grupacijom “Meriot International“ i da je projekat na Luštici dobio naziv “Ric Karlton Montenegro“. Prema podacima ASP-a, Opština Herceg Novi je procijenila vrijednost ukupnih infrastrukturnih i komunalnih projekata na Luštici na 57,3 miliona eura, koliko treba da se uloži da bi onda nepoznati strani zakupac počeo sa investicijom od 80 miliona, to jest, sa gradnjom turističkog resorta”, naglasili su iz ASP-a za Portal RTCG.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …